Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Do naszych ulubionych należą mieszanki masła shea z olejem arganowym oraz masła shea z olejem z czarnuszki.

 

Takie mikstury idealnie sprawdzają się w leczeniu atopii i są fajną terapią naturalną, bezpieczną i dobrze tolerowaną przez dzieci.

 

Po wielu próbach, najlepszy efekt otrzymujemy po zmieszaniu w proporcji 85% nierafinowanego masła shea i 15% wybranej oleiny (argan lub czarnuszka)

 

Wg nas masło shea to Idealne rozwiązanie w codziennej pielęgnacji skóry atopowej i nie tylko.

 

Nazwa rodzajowa: INCI: Butyrospermum Parkii

 

Podstawowe właściwości masła shea:

 

- mocno nawilżające i natłuszczające - poprawia komfort życia pacjentów z atopowym zapaleniem skóry - nadaje się do stosowania w metodzie mokrych opatrunków (Wet Wrapping) - uzupełnia w skórze niedobory witamin - wygładza - jest przeciwzmarszczkowe - nie alergizuje, bez składników drażniących - posiada naturalny filtr słoneczny - występuje jako masło jadalne - szeroko stosowane w Afryce

 

Skąd jest masło ?

 

Masło Shea (zwane również Karite), jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, rosnącego na terenie Zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Ze względu na fakt, że drzewo shea owocuje dopiero po 30-40 latach, bardzo mało jest plantacji tych drzew. Dzięki temu masło shea pochodzi przede wszystkim z dziko rosnących roślin.

 

Masło shea jest pozyskiwane unikalną ręczną metodą. Nie zawiera żadnych konserwantów i barwników, nie jest dezodoryzowane, posiada naturalny łagodny zapach.

 

Masło nawilża i natłuszcza skórę. Jest bogate w witaminy A i E oraz witaminę F, która pozwala rozluźnić mięśnie.

 

Substancje zawarte w maśle chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry co poprawia elastyczność skóry. Jest też naturalnym filtrem słonecznym. Jest więc też idealne do opalania, szczególnie dla osób o skórze wrażliwej ze skłonnościami do alergii i ze skórą atopową !

 

Nie ma działania alergizującego, może być aplikowane na wszystkie obszary ciała, również u niemowląt.

 

Masło Shea w czystej postaci stosuje się do pielęgnacji skóry na całym ciele oraz do masażu. Jako składnik używa się go do produkcji kremów, lotionów, kosmetyków do makijażu, kremów do opalania, kremów po goleniu i mydeł. W czystej postaci rozpuszcza się w dłoni w temperaturze ok. 33 stopni C.

 

Nakładane na skórę tworzy delikatną, ochronną i pielęgnacyjną warstwę. Może być używane na twarzy oraz w tak delikatnych częściach twarzy jak np. skóra pod oczami. Masło Shea ze względu na swoje właściwości, rekomendowane jest dla atopików, można stosować u niemowląt od pierwszych dni życia.

Z naszego doświadczenia wiemy, że najlepszym rozwiązaniem jest masełko w 100% naturalne, tłoczone na zimno i w żaden sposób nierafinowane ani nie wzbogacane o żadne dodatki.

 

Czasami prosta rafinacja mająca na celu zmianę koloru ( na biały) lub niwelację specyficznego zapachu albo zmianę konsystencji na bardziej puszystą - niestety zabijają najcenniejsze efekty jakie się uzyskuje po stosowaniu produktu w 100% naturalnego.

Udostępnij stronę znajomym