Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Ostatnimi czasy, "Złoto Maroka" przeżywa swój prawdziwy renesans i dodawany jest do różnych rzeczy, począwszy od kosmetyków, kremów, dermokosmetyków, kosmeceutyków, na płynach do naczyń i mgiełkach na twarz skończywszy.

Olej arganowy nazywany jest też najdroższym kosmetykiem na świecie i eliksirem młodości, dlatego często pomimo informacji na etykietach wielu produktów, donośnie krzyczących o zawartości tego super oleju, w składzie na próżno można szukać tej substancji...

My preferujemy używanie tego oleju w najczystszej postaci i samodzielne dodawanie do potraw, picie oddzielnie czy też mieszanie z bazami i wytwarzanie "swoich kremów". Z naszego doświadczenia możemy potwierdzić, że dodanie max 20% oleju arganowego do np masła Shea ( super właściwości masła Shea opisywaliśmy na naszej stronie wcześniej) - pozwala na uzyskanie super kremu do codziennej pielęgnacji skóry atopowej u dzieci czy na przykład do zwalczania cellulitu, zmarszczek czy blizn pooperacyjnych. Polecamy ten produkt z całego serca.

 

Standardowo poniżej wprowadzamy w tajniki Oleju Arganowego:


100% czysty ekologicznie, organiczny olej arganowy wytwarzany jest z nasion arganii żelaznej (Argania Spinosa). Spożywczy olej arganowy smakuje podobnie jak orzeszki ziemne i ma lekko czerwony kolor. Co ciekawe olej arganowy zawiera dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Należy go spożywać na zimno. Można go używać bezpośrednio lub dodawać odrobinę do sałatek oraz ryb.

Właściwości prozdrowotne:

 

ü  obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi

ü podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco

ü pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania

ü zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałów

ü wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem

ü działa przeciwzapalnie

ü prozdrowotnie może być spożywany nawet trzy razy dziennie po jednej łyżeczce

“Eliksir młodości”

Z kolei olej kosmetyczny często jest nazywany “eliksierem młodości”. Posiada charakterystyczny złoty kolor i jest praktycznie bezzapachowy. Przeznaczony jest do użytku zewnętrznego. Można wmasowywać go w twarz i dekolt, stosować jako balsam do ciała, serum do włosów i paznokci.

Olejek arganowy znakomicie likwiduje wszystkie problemy suchości, szorstkości i łuszczenia i to do tego stopnia, że polecany bywa również osobom ze schorzeniami takimi jak łuszczyca czy egzemy. Zawarty w składzie stygmasterol, tirukallol i witamina E regenerują naskórek i wzmacniają komórki. Olej może być używany codziennie. Można go stosować także do masażu.

 

Oko na Maroko

Drzewo arganowe jest drzewem endemicznym, co znaczy, że spotykane jest tylko i wyłącznie na określonych obszarach Maroka. Jest tam około 20 milionów drzew. Żyje od 150 do 200 lat i dorasta do 8-10 m wysokości. Argania została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Bardzo ciekawie wyglądają zbiory owoców arganowca, z których pozyskuje się olej. Grube i poskręcane pnie pozwalają wspinać się kozom, które odżywiają się jego liśćmi oraz owocami przypominającymi nieco oliwki. To właśnie one, a nie maszyny wstrząsają drzewem i owoce samoczycznnie spadają. Owoce są zielone i mięsiste, ale nieco większe i bardziej okrągłe niż oliwki.

Wewnątrz owocu w bardzo twardej skorupie (10-krotnie twardsza niż skorupa orzecha laskowego) znajdują się dwa lub trzy bogate w olej (aż 30-55%), nasiona w kształcie migdałów.

Ziarna są suszone i prażone. Następnie w kamiennych żarnach rozbija się ich twardą skorupę. Do ziaren dodaje się wodę i uzyskuje pastę, z której już wyciska się olej. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba aż 30 kg owoców-stąd relatywnie wysoka cena oryginalnego prawdziwego oleju arganowego bez domieszek.

 

Olej czy olejek?

Na koniec warto wyjaśnić kwestię - Olej czy olejek?

Określenie „olej“ i „olejek“ używane jest wymiennie. Tymczasem różnica między olejkiem, a olejem jest znaczna. Właściwie są to dwie zupełnie różne substancje. Olej roślinny jest to substancja o konsystencji oleistej, pozyskiwana z dowolnej rośliny. Z kolei olejek eteryczny to ciekła, lotna substancja zapachowa, znajdująca się najczęściej w specjalnych komórkach tkanki wydzielniczej roślin.

Żeby stosować olejek bezpośrednio na skórę, należy go rozpuścić w innej cieczy na przykład właśnie w oleju. Często tworzone są mieszanki kilku olejów roślinnych, do których dodaje się nieco olejku eterycznego nadającego im określony zapach. Tak więc "olejek" to nic innego jak mieszanina różnych olejów, gdzie ten najdroższy zazwyczaj stanowi tylko niewielką część produktu.

Dlatego też nasza rada, szukając produktu naturalnego idealnego dla Waszej skóry czy zdrowia, szukajcie buteleczki z etykietą "OLEJ Arganowy BIO" - nie olejek, tylko olej i zawsze u sprawdzonego źródła. Optymalnie jest zakupić produkt "w wersji spożywczej", bo w takiej postaci mamy dowolność, to znaczy możemy stosować zarówno wewnętrznie (pić oddzielnie, dodawać do potraw) jak i również używać zewnętrznie i smarować dowolną część ciała bezpośrednio lub dodać do swojego wymarzonego kosmetyku własnej roboty.

Proces wytwarzania oleju jest skomplikowany i wymaga użycia wielu owoców i wybierając produkty dużo tańsze niż średnie można się spodziewać, że otrzymamy mieszaninę różnych olejów, znacznie tańszych i niekoniecznie wartościowych w aspekcie dbania o skórę i zdrowie.

Udostępnij stronę znajomym