Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy dotyczący nadzoru nad produktami kosmetycznymi. Proponowane przepisy mają zapewnić wysoki poziom bezpieczeństwa konsumentów. Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Inspekcja Handlowa otrzymają narzędzia, które zwiększą skuteczność nadzoru nad produktami kosmetycznymi. Dobra wiadomość, również dla użytkowników tzw. dermokosmetyków czyli specjalistycznych produktów kosmetycznych, stosowanych we wsparciu leczenia różnych dermatoz, włączając Atopowe Zapalenie Skóry. Dobrym pomysłem wydaje się być specjalny organ, który będzie udostępniał lekarzom stosownych informacji na temat tzw. receptur ramowych. Stworzenie bazy działań niepożądanych oraz wdrożenie dobrych praktyk produkcji kosmetyków-powinny de facto poprawić bezpieczeństwo użytkowników. Oto najważniejsze zmiany: Obowiązek zgłaszania zakładów wytwarzających kosmetyki do wykazu prowadzonego przez właściwego […]
Alergie mogą rozwijać się w każdym wieku, ale na przykład większość alergii pokarmowych zaczyna się w młodym wieku, a z wielu z nich się „wyrasta” Alergie środowiskowe mogą rozwinąć się w dowolnym momencie życia. Początkowa ekspozycja lub okres uczulenia mogą nawet rozpocząć się przed porodem. Poszczególne osoby mogą również z czasem wyrastać z alergii. Nie jest w pełni zrozumiałe, dlaczego jedna osoba rozwija alergię, a inna nie, ale istnieje kilka czynników ryzyka dla chorób alergicznych. Historia rodzinna (wywiad) lub genetyka odgrywają dużą rolę i wiążą się z wyższym ryzykiem alergii, jeśli rodzice lub rodzeństwo mają alergie. Istnieje wiele innych czynników ryzyka rozwoju […]
Poznanie schematów może pomóc wyjaśnić, jak rozwijają się alergie Kilka miesięcy po przybyciu nowego kota do domu, tata zaczyna mieć swędzące oczy i epizody kichania. Jedno z trojga dzieci cierpi na kaszel i świszczący oddech. Mama i pozostałe dwoje dzieci nie doświadczają żadnej reakcji mimo obecności kota. Jak to się dzieje? Układ odpornościowy jest zorganizowanym mechanizmem obrony organizmu przed obcymi „najeźdźcami”, szczególnie infekcjami. Jego zadaniem jest rozpoznawanie i reagowanie na te obce substancje, które nazywane są antygenami. Antygeny często prowadzą do odpowiedzi immunologicznej, poprzez wytwarzanie przeciwciał, które są białkami ochronnymi i są specyficznie skierowane przeciwko konkretnym antygenom. Te przeciwciała lub immunoglobuliny […]
Części ciała podatne na objawy alergiczne obejmują oczy, nos, płuca, skórę i przewód żołądkowo-jelitowy. Chociaż różne choroby alergiczne mogą wyglądać inaczej, wszystkie są wynikiem nadmiernej odpowiedzi immunologicznej na obce substancje, u wrażliwych osób. Poniżej znajdują się krótkie opisy powszechnych zaburzeń alergicznych, zwanych też „chorobami atopowymi”: Alergiczny Nieżyt Nosa (katar sienny, ANN) Jest najczęstszą chorobą alergiczną i odnosi się do objawów nosowych spowodowanych aeroalergenami. Całoroczny alergiczny nieżyt nosa zwykle wywoływany jest przez alergeny wewnętrzne, takie jak roztocza, sierść zwierząt lub pleśnie. Sezonowe alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa zwykle spowodowane jest przez pył drzewny, trawę lub pyłki traw. Wiele osób łączy w […]
Alergeny mogą być wdychane, połknięte (zjedzone lub połknięte), nałożone na skórę lub wstrzyknięte do organizmu w postaci leku lub przypadkowo przez użądlenie przez owada. Objawy i stany, które z tego wynikają, w dużej mierze zależą od drogi „wejścia”i rodzaju alergenu. Struktura chemiczna alergenów wpływa bezpośrednio na sposób narażenia na te substancje. Pyłki lotne (aeroalergeny), mają na przykład niewielki wpływ na skórę. Są łatwo wdychane, przez co powodują więcej objawów ze strony nosa i układu oddechowego, z ograniczonymi objawami skórnymi. Kiedy alergeny zostaną połknięte lub wstrzyknięte, mogą podróżować do innych części ciała i wywoływać objawy odległe od miejsca ich „wejścia”. Na […]
Zazwyczaj, rozpoznanie alergii rozpoczyna się od szczegółowej historii, wywiadu i badania fizykalnego. Wiele osób z alergiami posiada innych członków rodziny cierpiących na alergie. Oprócz historii i badania, testy skórne i czasami panele z krwi (test określający poziom IgE), mogą pomóc w diagnozowaniu alergii. Podczas interpretacji wyników tego testu należy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii (1) W przypadku alergii środowiskowych, takich jak zwierzęta domowe, roztocza, pyłki i pleśnie, test skórny jest najlepszym testem pomagającym w diagnozowaniu alergii. Stosowanie panelu z krwi w poszukiwaniu przeciwciała alergicznego (IgE), w tym przypadku jest mniej wrażliwe i może pominąć pewne alergie. (2) W przypadku alergii pokarmowych, najważniejszą częścią diagnozy […]
Ścieżka leczenia alergii zależy od konkretnego przypadku i stanu. Niektóre ogólne wytyczne są następujące: Alergiczny nieżyt nosa i zapalenie spojówek środki kontroli środowiska: mają ograniczoną skuteczność w przypadku roztoczy kurzu pomaga zmniejszenie wilgotności w domu i pranie pościeli w gorącej wodzie, raz w tygodniu w przypadku zwierząt, ich unikanie jest najbardziej skuteczne alergia na kota jest w powietrzu, więc posiadanie kota w domu wywoła objawy alergiczne trzymanie psów poza sypialnią może pomóc w złagodzeniu objawów. Kąpanie się kotów i psów może nieco zmniejszyć obciążenie alergenem. nie ma czegoś takiego jak hipoalergiczny pies, ale hodowano hipoalergiczne koty pyłki, utrzymywanie zamkniętych okien […]
Chociaż istnieją badania badające rolę witamin, leków ziołowych i innych terapii w leczeniu alergii, obecnie nie ma sprawdzonych środków do stosowania samodzielnie w domu, które skutecznie leczyłyby alergie. Można mówić raczej o produktach naturalnych, które stosuje się jako wsparcie w pielęgnacji skóry alergicznej czy atopowej. Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych, przygotowało dla Was bazę produktów naturalnych do wsparcia w pielęgnacji skóry. Aby przejrzeć bazę, kliknij w TEN LINK.
Generalnie, ludzie z alergiami mają całkiem niezłe rokowania. Wiele dzieci „wyrasta” z alergii wraz z upływem czasu, szczególnie dotyczy to alergii na żywność i leki, takie jak penicylina. Z drugiej strony, alergie mogą rozwijać się w każdym wieku. Wg stanu wiedzy na dziś, alergie nie powinny wpływać na średnią długość życia, a przy właściwym leczeniu większość osób z alergiami powinna utrzymywać akceptowalny komfort i jakość życia. Powstają też organizacje, które za cel biorą sobie walkę edukacyjną oraz pracę na rzecz pacjentów dotkniętych chorobami atopowymi oraz alergiami. Takim przykładem jest nasze Stowarzyszenie. Jeżeli nasze cele są Tobie bliskie i chcesz przyłączyć […]
Równolegle z ciągle rosnącą częstością występowania chorób alergicznych, w wielu badaniach badano czynniki ryzyka dla alergików i sposoby ich modyfikacji, aby potencjalnie zapobiegać alergiom. Rozwój alergii jest wynikiem złożonej zależności między genotypem osoby, a jej interakcją ze środowiskiem. Posiadanie członków rodziny z chorobami alergicznymi, też zwiększa ryzyko alergii. Liczne uwarunkowania środowiskowe, takie jak karmienie piersią, cięcia cesarskie, dieta podczas ciąży, poziom witaminy D, stosowanie antybiotyków, stosowanie probiotyków, ekspozycja na zwierzęta, ekspozycja na zanieczyszczenia i dieta w okresie niemowlęcym – mogą również wpływać na rozwój alergii. Spośród wszystkich dotychczas zbadanych czynników wydaje się, że wprowadzenie wysokoalergicznej żywności do diety dziecka przed […]
Alergia odnosi się do nadmiernej reakcji układu odpornościowego W odpowiedzi na ekspozycję na pewne substancje obce. Odpowiedź jest ponadnormatywna, ponieważ te obce substancje są zwykle postrzegane przez organizm jako nieszkodliwe u osób niealergicznych i nie powodują u nich reakcji. Z kolei u osób alergicznych organizm rozpoznaje obcą substancję, a alergiczna część układu immunologicznego generuje odpowiedź. Substancje prowokujące mechanizmy alergiczne, nazywane są „alergenami”. Przykłady alergenów obejmują” pyłki, roztocza, pleśnie, białka zwierzęce, pokarmy i leki. Gdy alergiczny osobnik wchodzi w kontakt z alergenem, układ odpornościowy wywołuje odpowiedź poprzez przeciwciało IgE. Mówi się, że osoby podatne na alergie są uczulone lub „atopowe”. Częstość występowania alergii […]
Naukowcy z Environmental Working Group, co roku, na podstawie testów laboratoryjnych przeprowadzonych przez FDA i amerykański program badań pestycydów Departamentu Rolnictwa, tworzą ranking najbardziej skażonych owoców i warzyw. W 2018 roku, Na czele listy najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców znalazły się truskawki, szpinak i nektarynki, następnie jabłka, winogrona, brzoskwinie, wiśnie, pomidory, seler. Z kolei na czele najmniej skażonych produktów wymieniono: awokado, kukurydzę i ananasy, następne w kolejności są kapusta, cebula, groszek, papaja, szparagi, mango, bakłażany. Naukowcy z Environmental Working Group, co roku, na podstawie testów laboratoryjnych przeprowadzonych przez FDA i amerykański program badań pestycydów Departamentu Rolnictwa, tworzą ranking najbardziej skażonych […]
Polskie Towarzystwo Dermatologiczne (PTD), wydało rekomendacje dotyczące stosowania preparatów zawierających filtry UV Sprawdź jak i czym smarować, aby ochronić wrażliwą skórę. Polskie Towarzystwo Dermatologiczne (PTD), wydało rekomendacje dotyczące stosowania preparatów zawierających filtry UV. Sprawdź jak i czym smarować, aby ochronić wrażliwą skórę.Ochrona przeciwsłoneczna dotyczy osób w każdym wieku. Szczególnie ważna jest dla dzieci do 14. roku życia, osób immunoniekompetentnych, jak również osób w każdym wieku mających fototyp skóry I/II wg Fitzpatricka. Wiosną i latem wskazane jest stosowanie preparatów o SPF ≥ 30, a w okresie jesienno-zimowym ≥ 15. Kremy ochronne należy nakładać zarówno na skórę eksponowaną na UVR, jak i […]
Niedawno zakończyła się konferencja AAD w San Diego (USA). W konferencji uczestniczył Przewodniczący Rady Naukowej PTCA, Prof. Roman Nowicki. Czego się dowiadujemy o nowościach w leczeniu AZS? Obiecujące wyniki badań leku doustnego Jeśli ostatecznie potwierdzone zostaną wyniki badań drugiej fazy, już wkrótce pacjenci z atopowym zapaleniem skóry będą mogli być leczeni lekami doustnymi zamiast podawanymi w iniekcji. Podczas dorocznej konferencji AAD w San Diego, w której uczestniczył Profesor Roman Nowicki-Przewodniczący Rady Naukowej PTCA, zaprezentowano m.in. wyniki badań nad dwoma lekami: upadacitinibem i baricitinibem, które działają jako inhibitory kinazy Janus (JAK) i są wytwarzane w sposób konwencjonalny, a nie jak do tej pory w […]
Żądają dla siebie i swoich aptek specjalnych przywilejów, chcą być traktowani jak jedna podpór systemu ochrony zdrowia. Tymczasem dziś ich rzeczywista przydatność dla systemu jest niewielka. Żądają dla siebie i swoich aptek specjalnych przywilejów, chcą być traktowani jak jedna podpór systemu ochrony zdrowia. Tymczasem dziś ich rzeczywista przydatność dla systemu jest niewielka. Albo w końcu uruchomimy opiekę farmaceutyczną – i uczynimy ich jednym z istotnych dla ochrony zdrowia zawodów pomocniczych, albo po prostu zrezygnujmy ze specjalnego traktowania aptekarzy i farmaceutów. Z problemem co dalej z farmaceutami mocują się także inne kraje. W USA skończyło się na tym, ze nie ma […]
Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że produkty light oraz fit cieszą się dużą popularnością. Okazuje się jednak, że „nie wszystko złoto co się świeci”. Czy produkty lekkie są korzystne dla zdrowia? Co oznacza 30% mniej tłuszczu lub cukru? O tym przeczytasz w III części Etykietologii. Producenci żywności wiedzą, że konsumenci są coraz bardziej świadomi tego co jedzą. Starają się zatem za pomocą sztuczek marketingowych przekonać ich do zakupu swoich produktów. Niebieskie opakowanie oraz napis light kusi by po niego sięgnąć. Wygląda na zdrowszy i lepszy od standardowego wyboru. Jednak przy głębszej analizie składu okazuje się, że to tylko pozory. Zdrowe […]
Każdy producent żywności jest zobligowany do wypisania szczegółowego składu swoich wyrobów. Wiadomo, nie wszystkie z nich są korzystne dla naszego zdrowia. Często konserwanty, barwniki czy inne substancje chemiczne są zakamuflowane pod różnymi nazwami. Takie pisanie nie „wprost” przez producentów ma zachęcić do kupowania właśnie ich wyrobów. Podczas codziennych zakupów bardzo trudno znaleźć żywność wolną od substancji dodatkowych. Wiadomo najlepiej kupować ekologiczną w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak nie zawsze ma się czas i ochotę na poszukiwania takowych. Podpowiadamy zatem na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów i jak czytać etykiety by znaleźć najlepsze produkty. Szkodliwe dla zdrowia substancje dodawane do naszej żywności […]
Wybierając produkty spożywcze do swojego domu za pewne liczysz, że są one dobre dla Twojego zdrowia. Okazuje się, że mimo podobnej nazwy ich składy mogą znacząco różnić się od siebie. Wbrew pozorom cena niewiele mówi o jakości kupowanej żywności. Sprawdź co może znaleźć się na etykietach i jak prawidłowo to odczytywać. W mediach często pojawiają się slogany typu „patrz na skład”, „kupuj zdrową żywność”. Jednak te truizmy nie pomagają podjąć właściwej decyzji zakupowej. Poniżej przygotowaliśmy kilka wskazówek – podstawowych zasad jak prawidłowo czytać etykiety. Przydadzą się one nie tylko alergikom czy atopikom, ale również osobom dbającym o swoje zdrowie. Co […]
FDA sfinalizowała przepis zakazujący sprzedaży produktów antyseptycznych dostępnych bez recepty (OTC), które zawierają triklosan lub którykolwiek z 23 innych aktywnych składników. FDA ustaliła, że składniki te nie są bezpieczne i skuteczne, ponieważ firmy, które je wytwarzają, nie dostarczyły dodatkowych danych dotyczących bezpieczeństwa i skuteczności. Dotyczy to produktów obejmujących mycie rąk, substancje odkażające oraz antyseptycznych produktów do pielęgnacji skóry pacjentów. FDA daje producentom tych produktów rok na przeformułowanie lub usunięcie ich z rynku. Triclosan jest jedynym aktywnym składnikiem, stosowanym obecnie w produktach antyseptycznych dla służby zdrowia, którego bezpieczeństwo i skuteczność nie zostały potwierdzone. Triclosan (C12H7Cl3O2) jest aromatycznym związkiem organicznym z grupy […]
Anna Przyborska Z roku na rok coraz więcej dzieci i dorosłych obserwuje problemy, które łączy z jedzeniem. Podejrzenie niepożądanej reakcji na pokarm najczęściej budzą objawy takie jak: zmiany skórne, świąd, bóle brzucha, nieprawidłowe wypróżnienia, problemy z układem oddechowym, niepokój, słabe przybieranie na wadze, odchylenia w wynikach badań laboratoryjnych. Część osób z tymi objawami cierpi na choroby alergiczne, część na nietolerancje pokarmowe, część ma zupełnie inne problemy zdrowotne. Reakcje alergiczne na pokarm dzielimy na IgE-zależne i IgE-niezależne W reakcjach IgE-zależnych objawy pojawiają się z reguły natychmiast, a ich nasilenie może być bardzo różne.Mogą wywołać objawy ze strony jednego bądź wielu narządów, […]