Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Dziś jest mowa o konopiach-tak ostatnio popularnych w mediach, ze względu nie tylko na swoje właściwości lecznicze ale też z innych bardziej przyziemnych powodów..no cóż.

 

Zazwyczaj wszystko co najlepsze to albo tuczy albo jest zakazane...

 

Właściwości lecznicze konopi są chyba wszystkim dobrze znane a najlepszą alternatywą jest stosowanie (zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie) oleju z nasion konopi siewnych i o tym będzie nasza konopna rozprawka..

 

Porządny olej konopny BIO powinien być wytłoczony na zimno, metoda tradycyjną i wyłącznie z wyselekcjonowanych odmian konopi siewnej. Tak pozyskany surowiec uwalnia typowo orzechowy smak z przyjemnym delikatnym posmakiem.

 

Olej konopny jest znany z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, jak również gamma-linolenowego, obecnych w kompozycji unikalnej dla oleju konopnego pośród wszystkich olejów najlepszych dla ludzkiego odżywiania. Co ważne, nie zawiera cholesterolu i wspomaga zarówno metabolizm komórek jak i system immunologiczny.

 

I tu drobna uwaga. Ze względu na swoja strukturę i budowę (o których poniżej), olej z konopi nie nadaje się do smażenia !

 

Dlaczego olej konopny jest dla nas wartościowy?

 

Właśnie olej konopny jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 (aż 80% jego składu). Kwasy tłuszczowe to pożądany składnik w codziennym menu. Organizm ludzki, sam ich nie produkuje, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ich optymalną ilość w codziennej diecie.

Olej konopny to mocny dostawca witaminy K, niezbędnej do syntezy istotnych dla organizmu człowieka białek i enzymów. Witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej.

 

Olej konopny zalecany jest w diecie oraz zewnętrznie dla osób cierpiących na różne dermatozy, a w szczególności atopowe zapalenie skóry, egzemy, łuszczyce, liszaj. Jedna z teorii patogenezy AZS mówi o niewłaściwej relacji kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 w organizmie chorej osoby.

 

Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.

Jeżeli w naszej codziennej diecie brakuje kwasów tłuszczowych nasze paznokcie stają się kruche i łamliwe, włosy matowe, występują także problemy ze skórą i łupieżem. Większość chorób skóry (dermatoz) jest wywołana właśnie niedoborem kwasów tłuszczowych.

 

Kto powinien stosować olej z konopi ?

 

W zasadzie każdy powinien go używać. Stanowi ważny składnik w zdrowej i zbilansowanej diecie. Szczególnie polecany jest osobom osłabionym, wyniszczonym chorobą, cierpiącym na awitaminozę. Nasiona konopne, z których powstaje olej są bogate w fitynę dzięki czemu znajdują zastosowanie w leczeniu histerii, neurastenii, krzywicy i niedokrwistości. W medycynie owoc konopi znalazł zastosowanie również jako środek przeciwbólowy, nasenny oraz moczopędny.

Stosowanie zewnętrzne – bezpośrednio na skórę lub jako składnik kremu/kosmetyku

 

Skład chemiczny oleju z konopi jest bardzo zbliżony do naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę (łoju), dzięki czemu, zastosowany w preparatach kosmetycznych, poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej - łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.

Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, alergeny, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.

EFA (Essential Fatty Acid) są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.

Zielonkawy kolor oleju jest wynikiem zawartości chlorofilu, naturalnie występującego w nasionach, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.

 

Nierafinowany olej z konopi jest uzyskiwany drogą naturalną w wyniku tłoczenia na zimno nasion "Cannabis Sativa". Surowiec do tłoczenia jest pozyskiwany jedynie z certyfikowanych upraw ekologicznych. Zawiera ok. 75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (56%) i alfa-linolenowy (19,4%), oraz witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały.

Olej z konopi jest jedynym olejem naturalnym charakteryzującym się idealną proporcją NNKT, pełniących kluczową rolę w metabolizmie lipidów w organizmie człowieka. Proporcja ta wynosi dokładnie 3:1 - kwas linolowy (LA) należący do rodziny kwasów omega-6 do kwasu alfa-linolenowego (LNA lub ALA) należącego do rodziny kwasów omega-3.

 

Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.

Olej z konopi, dzięki wysokiej zawartości EFA, wykazuje wybitne działanie odżywcze, immunostymulujace, przeciwalergiczne, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.

Olej konopny jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji. Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających.

Olej z konopi, dzięki bogatej zawartości aminokwasów, wykazuje także korzystne działanie na skórę głowy i włosy (efekt filmogeniczności i substantywności).

 

Generalizując olej z konopi sam w sobie albo jako dodatek do kosmetyków (np. maść konopna) - jest doskonałą alternatywą dla drogich kosmetyków i jest genialny w swojej prostocie i jednocześnie ze względu na swoje właściwości powinien doskonale wspierać terapie naturalne u osób cierpiących na różnego rodzaju dermatozy, a przede wszystkim atopowe zapalenie skóry, łuszczyce, liszaj, egzemy.

Udostępnij stronę znajomym