Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Generalnie Olej Tamanu jest jednym z naszych ulubionych olejów, dzięki kilku niesamowitym właściwościom znajdującym zastosowanie w nie tylko dbaniu ale też leczeniu skóry, o czym poniżej...

 

Właściwości Tamanu

Właściwości oleju Tamanu wynikają z obecności w nim nietypowych, charakterystycznych tylko dla tego oleju związków chemicznych, które zostały zidentyfikowane dzięki badaniom naukowym. Dwa, główne składniki aktywne oleju to kwas kalofillowy i kallofilloidyna - naturalne flawonoidy o działaniu gojącym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antybiotycznym i przeciwobrzękowym.

 

Olej Tamanu:

 

ü działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwgrzybicznie, antybiotycznie i przeciwreumatycznie,

ü posiada właściwości gojące, przeciwzapalne i przeciwbólowe,

ü zwalcza wolne rodniki, jest zaliczany do tzw. antyoksydantów,

ü intensywnie regeneruje skórę i redukuje blizny.

 

Zastosowanie

100% ekstrakt z orzechów drzewa Tamanu o wyjątkowym działaniu nawilżającym oraz leczniczym został odkryty wieki temu przez mieszkańców Polinezji, których skóra narażona była na silne działanie promieni słonecznych i wiatru. Mieszkańcy ziem nad Pacyfikiem używali oleju Tamanu od wielu lat w leczeniu ran, oparzeń słonecznych oraz zmian skórnych.

Olej Tamanu wykorzystywano również, jako pomoc w leczeniu reumatyzmu i nerwobólów. Matki stosowały olej tamanu do łagodzenia odparzeń popieluszkowych u niemowląt. Wpływ oleju tamanu na redukcję blizn oraz świeżych rozstępów został przebadany w 2001r. przez firmę BioScience Laboratories.

Po 9 tygodniach zastosowania oleju tamanu na blizny (dwa razy na dzień), bez używania żadnych dodatkowych kosmetyków i preparatów, nastąpiła wyraźna poprawa stanu skóry. Blizny stały się mniej widoczne, zmniejszyła się ich szerokość i długość.

 

Sposób użycia:

Rozgrzać kilka kropli oleju między palcami, aplikować bezpośrednio na skórę, punktowo nakładając na miejsca zmienione chorobowo. Olej może być stosowany na twarz, okolice oczu, szyję, dekolt, jak i na całe ciało oraz skórę głowy. Pomimo gęstej, tłuszczowej formy, wchłania się dobrze w skórę, dając poczucie nawilżenia, uelastycznia i odżywia. Oryginalny tłoczony na zimno olej Tamanu posiada naturalny korzenny intensywny zapach i charakterystyczną zielonkawa barwę.

 

Zastosowanie oleju Tamanu:

ü zmiany skórne i rumień występujące przy dermatozach (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, liszaj)

ü oparzenia słoneczne, przebarwienia skóry

ü blizny, świeże rozstępy

ü gojenie ran

ü grzybica stóp i paznokci

ü oparzenia

ü pielęgnacja skóry tłustej i trądzikowej,

ü łagodzenie stanów zapalnych,

ü łojotok, egzema i łuszczyca 

ü pochłaniania szkodliwego promieniowania UV.

 

Sposób wytwarzania oleju Tamanu

Olej jest najcenniejszą i najbardziej popularną substancją pozyskiwaną z drzewa Tamanu. Drzewo kwitnie dwa razy w roku i wydaje owoce, które w smaku przypominają jabłko. Nasiona suszy się przez co najmniej 2 miesiące. Olej Tamanu otrzymuje się poprzez wytłaczanie i prasowanie na zimno wysuszonych pestek z dojrzałych owoców. Aby otrzymać ok. 5 kg zimnotłoczonego oleju Tamanu, zużywa się średnio do 100 kilogramów dojrzałych owoców.

Bio-olej

Olej tamanu zaliczany jest do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry. Kwasy NNKT nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz w pożywieniu lub na skórę w postaci odpowiednich preparatów lub wyrobów naturalnych. Objawem niedoboru kwasów tłuszczowych jest osłabienie bariery ochronnej skóry, spowolniony proces gojenia, suchość naskórka, dermatozy, łuszczenie, stany zapalne, zwiększona skłonność do zaskórników i wyprysków oraz częste podrażnienie i zaczerwienienie skóry.

Udostępnij stronę znajomym