Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

La Pacho jest długowiecznym drzewem porastającym zbocza Andów w Ameryce Południowej. Drzewo to potrafi przeżyć tam nawet 700 lat.

Napar z kory La Pacho zwany także „herbatą Inków" ma właściwości immunostymulujące, czyli wzmacniające układ odpornościowy człowieka.

 

Inkowie już przed wiekami wykorzystywali La Pacho w ziołolecznictwie. Karierę w światowej medycynie naturalnej kora ta zrobiła dopiero w latach pięćdziesiątych XX wieku.

 

Suszoną korę drzewa można nabyć w sklepach zielarskich lub innych oferujących produkty leczenia naturalnego. Wyciąg z La Pacho jest dostępny również w formie tabletek oraz nalewki.

 

Właściwości (działania udokumentowane badaniami naukowymi):

 

- antybakteryjne,  - przeciwgrzybicze,  - przeciwzapalne,  - przeciwpasożytnicze,  - przeciwwirusowe,

 

Zastosowanie:

- zakażenia grzybicze, - na przeziębienie, grypę i inne infekcje górnych dróg oddechowych (bakteryjne i wirusowe) - na wrzody żołądka - na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry

 

Detox

Warto wspomnieć również o zwalczaniu toksyn - jest to tak zwany “lapachowy detoks“, który przeprowadza się w różnym okresie czasu, ale najczęściej zaleca się miesięczną kurację. W skutek wyzbycia się z ciała dużej ilości toksyn mogą się pojawić mdłości, biegunki, a nawet wymioty.

Wszystko to w zależności od tego jak dużo toksyn do usunięcia znajduje się w konkretnym organizmie. Jeżeli jednak po paru dniach te objawy nie ustąpią należy odstawić napar.

Jak parzyć?

W smaku wywar wydaje się być gorzkawy, dla niektórych natomiast metaliczny. Jednak jego przyjemny aromat zachęca do spożycia. Aby przygotować odwar z La Pacho potrzebujemy około 1 litra wrzątku, około 1 i 1 łyżkę stołową kory. La Pacho należy gotować od 10 do 15 minut. Następnie zdjąć z ognia i naparzać około 15 – 20 minut pod przykryciem.

 

Wywar pije się po przestudzeniu. Zdecydowanie najwygodniej jest przygotować większą ilość na raz i pić cały dzień od 4 do 6 szklanek. W czasie stosowania La Pacho należy obserwować swoje ciało i w przypadku obaw lub niepożądanych efektów należy kurację niezwłocznie przerwać.

Kto nie powinien spożywać La Pacho

Z badań wynika, że substancja czynna – lapachol, może zmniejszać krzepliwość krwi. Z "herbaty Inków" powinny bezwzględnie zrezygnować kobiety w ciąży, jak również te karmiące. Nie powinno się jej podawać także małym dzieciom. Dodatkowo należy uważać na jednoczesne stosowanie lapacho wraz z lekami przeciwzakrzepowymi. Przed zastosowaniem warto jednak skonsultować się z lekarzem.

Udostępnij stronę znajomym