Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pikantny sos w wersji amerykańskiej do żeberek lub hamburgerów. Dodatek do dań w „wersji dla dorosłych”

Sos barbecue idealnie pasujący do żeberek w wersji amerykańskiej BBQ lub do hamburgerów. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ, znajdziesz TU. Ze względu na dużą ostrość, sos raczej dla osób dorosłych. Przygotowując na przykład żeberka, w daniu dla dzieci, mięso podajemy bez sosu BBQ.

 

Poniżej przedstawiam moją sprawdzoną i ulubioną wersję sosu. Jeżeli jakiś składnik Ci nie odpowiada, po prostu go pomiń lub zastąp innym.

 

Hubert Godziątkowski

 

Składniki

 

(na słoiczek 200g)

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- pół słoiczka koncentratu pomidorowego (100g)

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki octu (najlepiej winnego, względnie jabłkowego)

-2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu (dla alergików sztuczny miód lub syrop klonowy)

- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku pomarańczowego

- 1 łyżka sosu worcestershire (ew. sosu sojowego)

- 1 łyżeczka tabasco (lub 1 łyżka tabasco chipotle)

- 1 łyżka oliwy

- 1 łyżeczka chilli lub pieprz cayene

- 1 łyżeczka soli

- 1/2 łyżeczki pieprzu

 

Opcjonalnie ale niekoniecznie:

 

- 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca

- 100 ml whiskey

Sposób przygotowania:

 

1.  Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij powoli na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula nabierze ładnego złotawego koloru, dorzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze ok. 1-2 minut, cały czas mieszając.

 

2.  Przerzuć zawartość patelni do rondelka. Dodaj wodę, ocet i koncentrat. Zagotuj i wymieszaj dokładnie, aż składniki ładnie się połączą.

 

3. Dodawaj wszystkie pozostałe składniki sosu i gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając. 

 

4.  Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane w rondelku, zostaw go na małym ogniu i gotuj bez przykrycia przez ok. 30 min. Sos powinien nabrać średnio-gęstej konsystencji i ładnego mahoniowego koloru.

 

5. Pod koniec gotowania możesz dodać whiskey i koncentrat z tamaryndowca. Wszystko należy wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.  Na końcu posmakuj, dodaj dowolny składnik dla zmiany smaku. Pozostaw do ostygnięcia. Sos możesz użyć do potrawy, którą właśnie przygotowujesz lub przełóż do słoiczka i odstaw do lodówki „na później”.

 

Smacznego!

 

 

Udostępnij stronę znajomym