Kora La Pacho

2018-05-20

La Pacho jest długowiecznym drzewem porastającym zbocza Andów w Ameryce Południowej. Drzewo to potrafi przeżyć tam nawet 700 lat.

Napar z kory La Pacho zwany także „herbatą Inków” ma właściwości immunostymulujące, czyli wzmacniające układ odpornościowy człowieka.

Inkowie już przed wiekami wykorzystywali La Pacho w ziołolecznictwie. Karierę w światowej medycynie naturalnej kora ta zrobiła dopiero w latach pięćdziesiątych XX wieku.

Suszoną korę drzewa można nabyć w sklepach zielarskich lub innych oferujących produkty leczenia naturalnego. Wyciąg z La Pacho jest dostępny również w formie tabletek oraz nalewki.

Właściwości (działania udokumentowane badaniami naukowymi)

  • antybakteryjne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzapalne
  • przeciwpasożytnicze
  • przeciwwirusowe

Zastosowanie

  • zakażenia grzybicze
  • na przeziębienie, grypę i inne infekcje górnych dróg oddechowych (bakteryjne i wirusowe)
  • na wrzody żołądka
  • na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry

Detox

Warto wspomnieć również o zwalczaniu toksyn – jest to tak zwany “lapachowy detoks“, który przeprowadza się w różnym okresie czasu, ale najczęściej zaleca się miesięczną kurację. W skutek wyzbycia się z ciała dużej ilości toksyn mogą się pojawić mdłości, biegunki, a nawet wymioty.

Wszystko to w zależności od tego jak dużo toksyn do usunięcia znajduje się w konkretnym organizmie. Jeżeli jednak po paru dniach te objawy nie ustąpią należy odstawić napar.

Jak parzyć?

W smaku wywar wydaje się być gorzkawy, dla niektórych natomiast metaliczny. Jednak jego przyjemny aromat zachęca do spożycia. Aby przygotować odwar z La Pacho potrzebujemy około 1 litra wrzątku, około 1 i 1 łyżkę stołową kory. La Pacho należy gotować od 10 do 15 minut. Następnie zdjąć z ognia i naparzać około 15 – 20 minut pod przykryciem.

Wywar pije się po przestudzeniu. Zdecydowanie najwygodniej jest przygotować większą ilość na raz i pić cały dzień od 4 do 6 szklanek. W czasie stosowania La Pacho należy obserwować swoje ciało i w przypadku obaw lub niepożądanych efektów należy kurację niezwłocznie przerwać.

Kto nie powinien spożywać La Pacho

Z badań wynika, że substancja czynna – lapachol, może zmniejszać krzepliwość krwi. Z „herbaty Inków” powinny bezwzględnie zrezygnować kobiety w ciąży, jak również te karmiące. Nie powinno się jej podawać także małym dzieciom. Dodatkowo należy uważać na jednoczesne stosowanie lapacho wraz z lekami przeciwzakrzepowymi. Przed zastosowaniem warto jednak skonsultować się z lekarzem.

Komentarze

Dodaj komentarz