Nietolerancje i alergie – przykładowe narzędzia diagnostyczne

2018-01-12

Anna Przyborska Z roku na rok coraz więcej dzieci i dorosłych obserwuje problemy, które łączy z jedzeniem. Podejrzenie niepożądanej reakcji na pokarm najczęściej budzą objawy takie jak: zmiany skórne, świąd, bóle brzucha, nieprawidłowe wypróżnienia, problemy z układem oddechowym, niepokój, słabe przybieranie na wadze, odchylenia w wynikach badań laboratoryjnych. Część osób z tymi objawami cierpi na choroby alergiczne, część na nietolerancje pokarmowe, część ma zupełnie inne problemy zdrowotne. Reakcje alergiczne na pokarm dzielimy na IgE-zależne i IgE-niezależne W reakcjach IgE-zależnych objawy pojawiają się z reguły natychmiast, a ich nasilenie może być bardzo różne.Mogą wywołać objawy ze strony jednego bądź wielu narządów, […]

Pełna wersja artykułu dostępna tylko dla Członków PTCA

Członkostwo PTCA oznacza:

  • unikalny dostęp do rzetelnej wiedzy
  • uczestnictwo w szkoleniach, wydarzeniach i projektach wsparcia
  • bezpłatne konsultacje psychologiczne i dietetyczne
  • cyfrowa, bezpłatna prenumerata kwartalnika "Atopia"
  • darmowe produkty do testowania