Chińskie ciasteczka z zielonego groszku

2018-09-02

Składniki:

  • 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
  • 150 ml oleju,
  • 150 g cukru pudru,
  • 300 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej,
  • Można dodać skórkę z cytryny lub kilka kropli miętowych.

Przygotowanie:

  1. Groszek zmiksować w blenderze. W czasie miksowania można dolać olej, żeby uzyskać idealnie gładką masę. Dodać cukier, a potem dosypywać mąkę, aż do uzyskania gładkiego ciasta zdatnego do lepienia.
  2. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 3 cm. W każdej zrobić dołek. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 170OC, pilnując, żeby się nie zrumieniły, bo stracą zielony kolor.
Komentarze

Dodaj komentarz