Chmurkowe ciasto pomarańczowe

2021-03-01

Składniki:

  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. oleju z pestek winogron (ew. 3/4 szkl. oleju rzepakowego),
  • 1 szkl. soku pomarańczowego (kwaśny, typu Hortex),
  • 1 i 1/2 szkl. mąki samorosnącej,
  • 1 saszetka proszku do pieczenia,
  • Margaryna roślinna lub olej do posmarowania foremki,
  • Opcjonalnie sok z 1/2 średniej cytryny dla smaku,
  • Polewa: 1 tabliczka dowolnej, bezmlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 10min. + 35min. pieczenie.

 

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Małą foremkę posmarować margaryną bezmleczną lub olejem.
  2. Sok pomarańczowy wymieszać w misce z olejem i cukrem starannie, najlepiej do uzyskania emulsji.
  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli używamy zwykłej mąki będziemy potrzebować odrobinę więcej proszku do pieczenia (wtedy dodać jeszcze ok. pół łyżeczki). Ciasto będzie bardzo lejące. Po dodaniu mąki energicznie i szybko wymieszać.
  4. Masę jak najszybciej przelać do foremki. Wstawić do piekarnika.
  5. Piec w 180°C przez 35-40min lub do suchego patyczka.
  6. Po wyjęciu z piekarnika przestawić w chłodne miejsce, zostawić na kilkanaście minut, aby „związało”.
  7. W czasie pieczenia ciasta warto w rondelku rozpuścić czekoladę, na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, do uzyskania płynnej konsystencji.
  8. Po ostudzeniu ciasto można nasączyć lub polać sokiem z cytryny.
  9. Ciasto można wyjąć z foremki albo w niej pozostawić do porcjowania. Polać stopioną czekoladą, zaczekać do jej ponownego stwardnienia.
    Smacznego!
Komentarze

Dodaj komentarz