Składniki:
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. oleju z pestek winogron (ew. 3/4 szkl. oleju rzepakowego),
- 1 szkl. soku pomarańczowego (kwaśny, typu Hortex),
- 1 i 1/2 szkl. mąki samorosnącej,
- 1 saszetka proszku do pieczenia,
- Margaryna roślinna lub olej do posmarowania foremki,
- Opcjonalnie sok z 1/2 średniej cytryny dla smaku,
- Polewa: 1 tabliczka dowolnej, bezmlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
Czas przygotowania: 10min. + 35min. pieczenie.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Małą foremkę posmarować margaryną bezmleczną lub olejem.
- Sok pomarańczowy wymieszać w misce z olejem i cukrem starannie, najlepiej do uzyskania emulsji.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli używamy zwykłej mąki będziemy potrzebować odrobinę więcej proszku do pieczenia (wtedy dodać jeszcze ok. pół łyżeczki). Ciasto będzie bardzo lejące. Po dodaniu mąki energicznie i szybko wymieszać.
- Masę jak najszybciej przelać do foremki. Wstawić do piekarnika.
- Piec w 180°C przez 35-40min lub do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika przestawić w chłodne miejsce, zostawić na kilkanaście minut, aby „związało”.
- W czasie pieczenia ciasta warto w rondelku rozpuścić czekoladę, na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, do uzyskania płynnej konsystencji.
- Po ostudzeniu ciasto można nasączyć lub polać sokiem z cytryny.
- Ciasto można wyjąć z foremki albo w niej pozostawić do porcjowania. Polać stopioną czekoladą, zaczekać do jej ponownego stwardnienia.
Smacznego!