Gotowane krakersy z ziołami

2020-09-03

Składniki:

  • 250g mąki,
  • 70g oliwy z oliwek,
  • 90ml wody,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 7g soli,
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego (można użyć swoich ulubionych ziół),
  • Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać w misce z rozmarynem i chili. W drugiej misce roztrzepać wodę, sól, ocet i oliwę.
  2. Wlać mokre składniki do miski z wodą i wyrobić ciasto, wygniatając je przez kilka minut (jak ciasto na pierogi).
  3. Przykryć i odstawić na 1/2 godziny. Ponownie zagnieść i odrywać kawałki wielkości orzecha laskowego w łupinie. Każdy kawałek rolować, jak przy robieniu ślimaków z plasteliny i zlepić razem końce, tworząc pierścień.
  4. Zagotować w garnku wodę. Do wrzątku wrzucać turami nasze pierścienie, zamieszać i gotować tylko do wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać z wody łyżką cedzakową, prosto na bawełnianą ściereczkę.
  5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w 200 stopniach.
Komentarze

Dodaj komentarz