Kalafior smażony w cieście z salsą pomidorową

2020-09-03

Składniki:

Kalafior w cieście:

  • 1 głowa kalafiora, umyta i podzielona na różyczki,
  • 90g mąki pszennej,
  • 60g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • spora szczypta soli,
  • 220ml jasnego piwa,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Olej rzepakowy do smażenia w głębokim tłuszczu,

Salsa pomidorowa:

  • 250ml przecieru pomidorowego,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego,
  • 1 łyżeczka skrobi (w zależności od tego, jak wodniste są nasze pomidory, można dać mniej skrobi),
  • Sól, pieprz, chili, szczypta curry, szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora najlepiej umyć wcześniej i dokładnie wysuszyć na papierowych ręcznikach.
  2. Wymieszać w misce suche składniki ciasta. Następnie, mieszając trzepaczką, wlewać piwo. Zamieszać do utworzenia gładkiego ciasta bez grudek. Ostawić na 1/2 godziny.
  3. W tym czasie zrobić salsę. Do rondelka wrzucić: przecier, drobno posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Gotować około 10 minut. Następnie dodać cukier, ocet i przypra wy i gotować kolejne 5 minut. W filiżance rozmieszać skrobię z łyżką wody i wlać do rondelka, mieszając. Zagotować całość i przełożyć do miski do ostudzenia.
  4. Do ciasta wrzucić różyczki kalafiorowe i dokładnie wszystko zamieszać, żeby całe pokryły się ciastem. W garnku rozgrzać około 1l oleju. Olej jest odpowiednio rozgrzany, jeśli po wrzuceniu kalafiora od razu skwierczy i otacza go bąbelkami. Partiami smażymy różyczki kalafiora, po kilka minut. Odsączyć z tłuszczu i podawać z pomidorową salsą.
Komentarze

Dodaj komentarz