Krem z buraków

2021-12-01

Składniki na krem z buraków:

  • 12 buraków średniej wielkości,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • Szklanka soku jabłkowego, najlepiej mętnego,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki śmietanki ryżowej,
  • Grzanki – najlepiej z pieczywa żytniego.

Krem – przygotowanie:

  1. Buraki szorujemy, smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia, wstawiamy na 1,5 – 2 h do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Pieczemy, aż będą miękkie.
  2. Studzimy, zostawiamy 4 buraki, pozostałe 8 obieramy, kroimy, następnie, zalewamy sokiem i wywarem oraz dodajemy 2 łyżki śmietanki ryżowej, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Podajemy z kleksem śmietanki ryżowej oraz grzankami, które można wyciąć foremką do świątecznych pierników, tak aby podkreśliły świąteczną atmosferę.
Komentarze

Dodaj komentarz