Ciekawa alternatywa świątecznej zupy dla alergika.
Składniki:
- 12 buraków średniej wielkości,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 szklanki soku jabłkowego, najlepiej mętnego,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- ½ szklanki śmietanki ryżowej,
- Grzanki – najlepiej z pieczywa żytniego,
Sposób przygotowania:
- Buraki szorujemy, smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia, wstawiamy na 1,5 – 2 h do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Pieczemy, aż będą miękkie, Studzimy, zostawiamy 4 buraki, pozostałe 8 kroimy, zalewamy sokiem i wywarem oraz dodajemy 2 łyżki śmietanki ryżowej, miksujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietanki ryżowej oraz grzankami, które można wyciąć foremką do świątecznych pierników, tak aby podkreśliły świąteczną atmosferę
- A z pozostałych 4 upieczonych buraków proponuje przygotować Carpaccio. Buraków nigdy za wiele, na świątecznym stole i nie tylko, powinniśmy pamiętać, że buraki regulują pracę układu trawiennego, pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze, odkwaszają organizm. Stymulują i wzmacniają jelita , wspierają pracę nerek oraz wątroby. Zawierają błonnik i ułatwiają trawienie. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo, mangan, witaminy A, C i B1, występuje w nich także kwas foliowy.
Smacznego!