Krem zupa z buraków – świątecznie i inaczej

2022-12-30

Ciekawa alternatywa świątecznej zupy dla alergika.

Składniki:

  • 12 buraków średniej wielkości,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki soku jabłkowego, najlepiej mętnego,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • ½ szklanki śmietanki ryżowej,
  • Grzanki – najlepiej z pieczywa żytniego,

Sposób przygotowania:

  1. Buraki szorujemy, smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia, wstawiamy na 1,5 – 2 h do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Pieczemy, aż będą miękkie, Studzimy, zostawiamy 4 buraki, pozostałe 8 kroimy, zalewamy sokiem i wywarem  oraz dodajemy 2 łyżki śmietanki ryżowej, miksujemy.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietanki ryżowej oraz grzankami, które można wyciąć foremką do świątecznych pierników, tak aby podkreśliły świąteczną atmosferę
  3. A z pozostałych 4 upieczonych buraków proponuje przygotować  Carpaccio. Buraków nigdy za wiele, na świątecznym stole i nie tylko, powinniśmy pamiętać, że buraki regulują pracę układu trawiennego, pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze, odkwaszają organizm.  Stymulują i wzmacniają jelita , wspierają pracę nerek oraz wątroby. Zawierają  błonnik i ułatwiają trawienie. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo,  mangan, witaminy A, C i B1, występuje w nich także kwas foliowy.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz