Kruche ciasteczka ze „szklanym” środkiem

2018-12-02

Składniki:

  • 112g margaryny roślinnej,
  • 0,5 kubka cukru pudru (można dodać wedle uznania),
  • wanilia,
  • 1 jajko – zastępnik jajka odpowiadający 1 jajku np. jajka wegańskie Orgran,
  • 2 kubki mąki bezglutenowej np. Schaer Mix It C,
  • twarde kolorowe cukierki typu landrynki, bez nadzienia,
  • opcjonalnie barwniki spożywcze,
  • pisaki lukrowe, lukier, posypki bezglutenowe.

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 60 min.

  1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz wanilią. Dodać zamiennik jajka. Ucierać dalej. Przez sitko przesiać do masy 2 kubki mąki.
  2. Ciasto wyrobić, uformować w kulkę, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Po wyciągnięciu ciasta poprószyć stolnicę mąką. Opcjonalnie podzielić ciasto na części i zafarbować barwnikami.
  3. Rozwałkować ciasto i wycinać kształty. W większych kształtach wycinamy dodatkowo mniej szy identyczny kształt np. mniejsze kółko w większym. Wycięte „obręcze” wkładamy na papier do pieczenia i w środku każdej obręczy układamy cukierki. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Pieczemy ciastka z cukierkami około 10min.
  4. Cukierek ma się w pełni rozpłynąć w ciastku. Studzimy ciastka i przyozdabiamy wedle uznania.

Przepisy autorskie, dzięki uprzejmości naszej Administratorki Grup Wsparcia,
Kolety Politacha.

Komentarze

Dodaj komentarz