Makowiec

2022-12-01

Składniki:

  • 1,5 szklanki maku,
  • 50 g oleju kokosowego,
  • 2 banany,
  • Sok z połowy cytryny,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych,
  • Garść rodzynek,
  • Szklanka wiśni ( np z syropu, kompotu),
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • * krem z daktyli (4 daktyle, 3 łyżki kakao, 100 ml mleka roślinnego),
  • *spód z herbatników ( 1 opakowanie jasnych herbatników, 100 g masła roślinnego),
  • *polewa karmelowa (pół szklanki cukru, 150 ml mleka kokosowego).

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać 2 szklankami wrzącej wody, następnie gotować do momentu, aż mak wchłonie całą wodę.
  2. Po ostudzeniu, mak zmielić w maszynce o małych oczkach.
  3. Do zmielonego maku dodać olej kokosowy, wszystko dobrze wymieszać. Banany rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, zblendować, a następnie połączyć z makiem.

* Krem z daktyli

  1. Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić najlepiej na całą noc.
  2. Odcedzić, dodać 3 łyżki kakao oraz mleko roślinne – wszystko zblendować do uzyskana gładkiego kremu.
  3. Do masy makowo – bananowej dodać wiórki kokosowe, krem z daktyli, rodzynki, wiśnie oraz aromat pomarańczowy, wymieszać. Jeżeli masa będzie za mało słodka możną ją dosłodzić cukrem kokosowym, ksylitolem, syropem klonowym lub miodem.

* Przygotować spód

  1. Herbatniki pokruszyć i zmieszać z roztopionym masłem roślinnym.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie mocno uklepać spód z herbatników, wlać masę makową i piec 40 minut w temperaturze 180C. Po tym czasie zrobić test patyczka 🙂
  3. Ostudzić i pozostawić na noc bez przykrycia. Przed podaniem przyrządzić *polewę karmelową. Cukier rozpuścić na patelni, a następnie dodać mleko kokosowe, gotować aż się skarmelizuje:)
Komentarze

Dodaj komentarz