Napój jaglany

2020-01-30

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1,5 l wody,
  • 3 daktyle
  • Szczypta soli,
  • Ksylitol.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zblendować, na najwyższych obrotach do czasu aż napój stanie się jednorodne w konsystencji.
  2. Przecedzić przez sitko lub gazę, przelać do szklanych butelek.

 

Kasza jaglana powstaje z prosa. Jako jedyna spośród kasz zawiera ditlenek krzemu (krzemionkę). Ten rzadko występujący w produktach spożywczych związek ma leczniczy wpływ na stawy oraz na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana posiada właściwości antywirusowe, wysuszające i ocieplające, dlatego też napój jaglany pomaga łagodzić objawy przeziębienia, wzmacnia organizm podczas chorób związanych z zapaleniem górnych dróg oddechowych. Jako jedyne spośród napojów roślinnych jest zasadotwórcze. Przyczynia się do neutralizacji nadmiaru kwasów tłuszczowych, wspomagając tym samym trawienie. Istotną właściwością produktów jaglanych jest brak glutenu. Zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk i miedz. Doskonale nadaję się również do zagęszczania potraw kulinarnych, takich jak zupy czy sosy.

Komentarze

Dodaj komentarz