Napój owsiany

2020-01-30

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 1,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki wsypać do blendera i rozdrobnić.
  2. Następnie przesypać do szklanego naczynia, zalać 1,5 l gorącej wody, odstawić na 30 min. Wymieszać i przecedzić przez sito wyłożone gazą.

 

Mleko owsiane charakteryzuje się obecnością w swoim składzie dużej ilości białka, tłuszczów, a także witamin, m.in. z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy E i składników mineralnych, w tym żelaza, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, cynku i magnezu. Wśród bogactwa składników żywieniowych trudno nie wymienić błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a także polepszenia flory jelitowej. Idealny jest do słodkich wypieków, placków, budyniu czy owsianki.

Komentarze

Dodaj komentarz