Pesto hipoalergiczne w dwóch odsłonach

2017-11-22

Pozytywne zielone na dobry humorek, czyli Pesto z avokado lub czosnku niedźwiedziego

Pesto z avokado:

Składniki:

  • 1 awokado,
  • Pół pęczka pietruszki,
  • Lubczyk do smaku,
  • 4 garści prażonego słonecznika,
  • 3 garści prażonych pestek dyni,
  • Do smaku sól morska z jodem i kolorowym pieprzem.

Wykonanie:

Awokado obieramy ze skórki,  ziarna prażymy na suchej patelni, wszystkie składniki mieszamy i blendujemy. Pesto jest idealne do smarowania pieczywa jako pasta lub masło. Takie Pesto doskonale pasuje również do makaronu jako gotowe danie.

Pesto z czosnku niedźwiedziego:

Składniki:

  • Pęczek czosnku niedźwiedziego,
  • 4 garści prażonego słonecznika ( prażymy na suchej patelni aż nabierze rumieńców),
  • Sól,
  • Olej rzepakowy do smaku.

Wykonanie:

Czosnek niedźwiedzi zaparzamy we wrzątku ok 10 min. Następnie wszystko mieszamy i blendujemy – gotowe.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz