Pieczone kotleciki z tofu

2022-12-01

Składniki:

  • 300 g wędzonego tofu,
  • 100 g masła roślinnego,
  • 55 g zmielonych płatków owsianych,
  • 1 garść prażonych i zmielonych pestek słonecznika,
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • Sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu bardzo dobrze rozkruszyć. dodać pozostałe składniki: drobno posiekaną cebulę; zblendowane suszone pomidory; zmielone płatki owsiane, sos sojowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać – najlepiej rękami.
  2. Lepić niewielkie kotleciki (formować kulkę i lekko spłaszczyć), układać na blaszce posmarowanej olejem kokosowym, lekko posmarować na górze zalewą z pomidorów, najlepiej pędzelkiem.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 20 minut, wyjąć – delikatnie przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. Można podawać z chlebkiem pita albo z ryżem, makaronem lub kaszą. Można polać ketchupem lub majonezem lub sosem – co kto lubi.

Przepis autorski, dostarczony przez Czysta Micha Bistro.

Komentarze

Dodaj komentarz