Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej lub gryczanej,
- 1/2 szklanki gorącej wody,
- 4 łyżki oliwy,
- Sól.
Ciasto – przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy przez sito, robimy dołek w kopczyku i wlewamy do niego pół szklanki bardzo gorącej wody.
- Mieszamy wodę z mąką i powoli dolewamy oliwę, stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Jeżeli jest zbyt zbite, warto dodać jeszcze trochę wody.
- Rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wykrawamy kółka, na każdym umieszczamy mniej więcej 1/2 łyżeczki farszu.
- Wspólnie z naszymi Maluchami zaklejamy pierogi i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia.
Aby zrobić piegowate pierogi do podstawowego przepisu na ciasto dodajemy 2 łyżki nasion chia.
Składniki na farsz:
- Garść suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 300 g kapusty kiszonej.
Farsz – sposób przygotowania:
- Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 30 minut.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy drobno pokrojone grzyby, dolewając odrobinę pozostałej wody z grzybów.
- Kapustę szatkujemy.
- Rozgrzewamy łyżeczkę oleju, dodajemy kapustę i gotujemy, ok. 30-40 minut podlewając od czasu do czasu wodą z grzybów. Gdy będzie miękka dodajemy grzyby cebulę, sól i pieprz, mieszamy, studzimy i jeżeli będzie taka konieczność szatkujemy przed nałożeniem farszu.