Pierogi wigilijne (tradycyjne lub piegowate)

2022-12-01

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej lub gryczanej,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 4 łyżki oliwy,
  • Sól.

Ciasto – przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy przez sito, robimy dołek w kopczyku i wlewamy do niego pół szklanki bardzo gorącej wody.
  2. Mieszamy wodę z mąką i powoli dolewamy oliwę, stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Jeżeli jest zbyt zbite, warto dodać jeszcze trochę wody.
  3. Rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wykrawamy kółka, na każdym umieszczamy mniej więcej 1/2 łyżeczki farszu.
  4. Wspólnie z naszymi Maluchami zaklejamy pierogi i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia.

Aby zrobić piegowate pierogi do podstawowego przepisu na ciasto dodajemy 2 łyżki nasion chia.

Składniki na farsz:

  • Garść suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 300 g kapusty kiszonej.

Farsz – sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 30 minut.
  2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy drobno pokrojone grzyby, dolewając odrobinę pozostałej wody z grzybów.
  3. Kapustę szatkujemy.
  4. Rozgrzewamy łyżeczkę oleju, dodajemy kapustę i gotujemy, ok. 30-40 minut podlewając od czasu do czasu wodą z grzybów. Gdy będzie miękka dodajemy grzyby cebulę, sól i pieprz, mieszamy, studzimy i jeżeli będzie taka konieczność szatkujemy przed nałożeniem farszu.
Komentarze

Dodaj komentarz