Ryba po grecku

2021-12-01

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (np dorsz, morszczuk, mintaj),
  • 2 średnie cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • Mały seler, mały por – biała część,
  • 3 szklanki wody,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 3-4 łyżki mąki do panierowania,
  • Olej roślinny do smażenia,
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Rybę wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu.
  2. Na patelni na której smażyła się ryba, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować przez 20 minut do miękkości.
  3. Z wywaru odlać ok pół szklanki wody połączyć z koncentratem pomidorowym.
  4. Następnie wymieszać wszystkie warzywa z koncentratem, zagotować i doprawić do smaku. Gorące warzywa wyłożyć na usmażona rybę, wszystko schłodzić. Rybę najlepiej przygotować wcześniej, po 1-2 dniach nabiera zamku.
Komentarze

Dodaj komentarz