Jesteś tutaj: Baza wiedzy » Przepisy kulinarne » Sałatka jarzynowa z roślinnym majonezem
Sałatka jarzynowa z roślinnym majonezem
2021-12-01
Składniki:
6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
3 marchewki,
1 pietruszka,
1 duża cebula,
4 ogórki kiszone,
2 jabłka,
Puszka zielonego groszku,
2 łyżki musztardy.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Marchewkę i pietruszkę ugotować w oddzielnym garnku. Odcedzić, wystudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
Cebulę, ogórki i jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do miski. Dodać groszek oraz 2 łyżki musztardy, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez roślinny.
Majonez roślinny – składniki:
100 ml niesłodzonego mleka roślinnego,
1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka octu winnego,
200 ml oleju roślinnego – najlepiej rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Zmiksować mleko roślinne z musztardą i octem. Dolewać powoli olej, ciągle mieszając, aż do powstania gęstego majonezu.
Jeżeli chcemy uzyskać bardziej gęsty majonez zwiększamy ilość oleju.