Sałatka jarzynowa z roślinnym majonezem

2021-12-01

Składniki:

  • 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 jabłka,
  • Puszka zielonego groszku,
  • 2 łyżki musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
  2. Marchewkę i pietruszkę ugotować w oddzielnym garnku. Odcedzić, wystudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
  3. Cebulę, ogórki i jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do miski. Dodać groszek oraz 2 łyżki musztardy, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez roślinny.

Majonez roślinny – składniki:

  • 100 ml niesłodzonego mleka roślinnego,
  • 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka octu winnego,
  • 200 ml oleju roślinnego – najlepiej rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksować mleko roślinne z musztardą i octem. Dolewać powoli olej, ciągle mieszając, aż do powstania gęstego majonezu.
  2. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej gęsty majonez zwiększamy ilość oleju.
Komentarze

Dodaj komentarz