Tarta owocowa z kremem kokosowym

2018-03-03

Składniki:

Ciasto:

  • Pól szklanki mąki orkiszowej,
  • 2 łyżki mąki owsianej,
  • 2 duże łyżki kakao lub karobu,
  • 4 łyżki oleju kokosowego (w stałej formie),
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • Jako zamiennik jajka – łyżka siemienia lnianego z 2 łyżkami wody.

Krem kokosowy:

  • 5 łyżek wiórków kokosowych,
  • 400 ml schłodzonego mleczka kokosowego z puszki,
  • laska wanilii,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • 1 łyżka agaru,
  • Owoce: – maliny, truskawki, borówki, jeżyny.

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do okrągłej formy, uprzednio wysmarowanej olejem kokosowym. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st, aż się zrumieni. Następnie schładzamy.

Krem:

  1. Wiórki prażymy na suchej patelni. Ze schłodzonego mleczka odlewamy wodę, a następnie gęste mleczko miksujemy z wanilią, wiórkami, ksylitolem i agarem.
  2. Masę wkładamy na wystudzony spód odstawiamy do lodówki, aż do zastygnięcia, przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.
Komentarze

Dodaj komentarz