Tarty z puree z marchwi z marynowaną papryką

2021-03-01

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe, pokrojone na 2 krążki o średnicy 10cm*,
  • 1 czerwona papryka,
  • 300g marchwi,
  • 1 średniej wielkości pomidor,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżka posiekanej bazylii,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich,
  • Sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ciasto ptysiowe przyrządzić według osobnego przepisu. (poniżej)

 

  1. Z papryki usunąć gniazda nasienne, gotować 20min w garnku do gotowania na parze na maksymalnej mocy. Wyjąć z garnka i zostawić w plastikowej torebce na 10 min, aby usunąć skórkę.
  2. Pokroić marchew w kostkę, położyć na tacy do gotowania na parze, gotować na parze, pod przykryciem, na maksymalnej mocy przez 25 min. Rozetrzeć na puree.
  3. Do puree z marchwi dodać miód, kminek, olej sezamowy, olej z orzechów włoskich i bazylię. Sól i pieprz do smaku.
  4. Ciasto ptysiowe piec przez ok. 10 min w temperaturze 250°C z termoobiegiem.
  5. Paprykę obrać ze skórki, pokroić na cienkie paski.
  6. Na upieczonej tarcie rozsmarować równo puree, ułożyć na nim paski papryki i plasterki pomidora. Podgrzać jeszcze 3 min w mikrofalówce na mocy 600W.
    Smacznego!

Ciasto ptysiowe z mojewypieki.com

Składniki:

  • 1 szklanka wody (250 ml),
  • 90 g masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g).

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotować wodę z masłem (jeśli jest alergia na mleko – można zastąpić olejem rzepakowym) i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając drewnianą łyżką, by całość się nie przypaliła, przez około 2 – 3 minuty. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.

Komentarze

Dodaj komentarz