Tradycyjna kapusta z grzybami

2021-12-01

Składniki:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namoczyć w gorącej przygotowanej wodzie, najlepiej moczyć przez całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Następnie odcedzić, zachowując wywar z grzybów.
  2. Grzyby pokroić. Kapustę opłukać, posiekać, włożyć do garnka wraz z przyprawami: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i gotować w wodzie z grzybów, do miękkości ok 60 minut.
  3. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju rzepakowym.
  4. Grzyby i cebulę dodać do ugotowanej kapusty, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Najlepiej kapustę ugotować kilka dni przed Wigilią.
Komentarze

Dodaj komentarz