Jesteś tutaj: Baza wiedzy » Przepisy kulinarne » Wegańskie kotleciki z ciecierzycy i warzyw
Wegańskie kotleciki z ciecierzycy i warzyw
2020-09-03
Składniki:
1 puszka ciecierzycy,
1/2 średniej cukinii,
1 marchewka,
3 łyżki kukurydzy (z puszki lub świeżej z kolby),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub innych ulubionych ziół (np. pietruszki, bazylii),
2 łyżki oliwy,
3/4 szklanki płatków owsianych,
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Sól,
Przyprawy: jak lubimy, np. 1 łyżeczka curry albo 1 łyżeczka suszonego tymianku i 1/4 łyżeczki kurkumy,
Sól, pieprz, opcjonalnie chili,
Olej do smarowania kotlecików.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć przez 2 minuty drobno pokrojoną cebulkę, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i z grubsza posiekany czosnek. Po
solić i podsmażyć wszystko kilka minut do miękkości i odparowania wody.
Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze z mąką ziemniaczaną. Dodać resztę składników: przestudzoną cukinię, startą na tartce marchew, odsączoną ciecierzycę, kukurydzę, łyżkę oliwy, zioła i przyprawy. Zmiksować wszystko razem do uzyskania zbijającej się ze sobą masy, ale z nadal z widocznymi większymi kawałkami.
Ostawić do schłodzenia do lodówki na przynajmniej 2h, aż masa będzie wystarczająco sztywna, aby dało się z niej turlać kotleciki.
Ze schłodzonej masy, dłońmi wysmarowanymi olejem, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec w 220 stopniach, przez około 25-30 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu odstawić przynajmniej na chwilę do przestudzenia. Podawać z salsą, keczupem lub ulubionym sosem jako ‘finger food’. Można też zawinąć w tortillę w towarzystwie warzyw.