Wegańskie kotleciki z ciecierzycy i warzyw

2020-09-03

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1/2 średniej cukinii,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki kukurydzy (z puszki lub świeżej z kolby),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub innych ulubionych ziół (np. pietruszki, bazylii),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Sól,
  • Przyprawy: jak lubimy, np. 1 łyżeczka curry albo 1 łyżeczka suszonego tymianku i 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • Sól, pieprz, opcjonalnie chili,
  • Olej do smarowania kotlecików.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć przez 2 minuty drobno pokrojoną cebulkę, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i z grubsza posiekany czosnek. Po
    solić i podsmażyć wszystko kilka minut do miękkości i odparowania wody.
  2. Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze z mąką ziemniaczaną. Dodać resztę składników: przestudzoną cukinię, startą na tartce marchew, odsączoną ciecierzycę, kukurydzę, łyżkę oliwy, zioła i przyprawy. Zmiksować wszystko razem do uzyskania zbijającej się ze sobą masy, ale z nadal z widocznymi większymi kawałkami.
  3.  Ostawić do schłodzenia do lodówki na przynajmniej 2h, aż masa będzie wystarczająco sztywna, aby dało się z niej turlać kotleciki.
  4. Ze schłodzonej masy, dłońmi wysmarowanymi olejem, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec w 220 stopniach, przez około 25-30 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu odstawić przynajmniej na chwilę do przestudzenia. Podawać z salsą, keczupem lub ulubionym sosem jako ‘finger food’. Można też zawinąć w tortillę w towarzystwie warzyw.
Komentarze

Dodaj komentarz