Wypróbowane naleśniki nieszczęśników alergików

2021-03-01

Składniki:

  • 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1/2  szkl. mąki pszennej białej,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron,
  • 2 łyżki wegańskiego masła (tylko dla smaku, można ominąć),
  • 1 łyżeczka cukru lub 2-3 łyżeczki syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • Dodatki według uznania. Dla przykładu: syrop klonowy, cukier, pasta czekoladowa owoce.

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 5 min. + smażenie.

 

  1. Składniki zblendować. Ciasta przed pieczeniem należy spróbować i ewentualnie dodać cukru. Syrop klonowy to zdrowsza alternatywa, ale jego smak różni się w zależności od producenta, więc nie obejdzie się bez kilku prób smaku. W zależności od mąki czasem trzeba dodać wody lub mąki, aby dostosować konsystencję.
  2. Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię. W przypadku dobrych patelni teflonowych lub kamiennych nie trzeba używać już tłuszczu. Smażyć obie strony naleśnika na złoty kolor.
  3. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze

Dodaj komentarz