Złote mleko ajurwedyjskie

2018-12-02

Składniki:

  • 1 szklanka pełnego mleka organicznego,
  • 1 łyżeczka proszku z kurkumy,
  • Posypka czarnego pieprzu,
  • Masło sklarowane ghee,
  • Miód.

Przygotowanie:

  1. Umieszczamy mleko w rondlu na małym ogniu. Powoli podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem miodu. Pozostawiamy mieszaninę na wolnym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączamy ogień i pozwalamy, aby mleko nieco ostygło.
  3. Dodajemy miód i wypijaj od razu. Najlepiej w łóżku i już pod kocem. Ważne jest, aby miód nie był dodawany do gorącego mleka, ponieważ podgrzany miód uważany jest w ajurwedzie za toksyczny (bardzo trudny do strawienia).

Kurkuma (haridra w sanskrycie) jest gorzka, cierpka i ostra w smaku. W ajurwedzie zaś każdy smak ma związek z równowagą dosz, których są trzy typy – Vata, Kapha i Pitta. U każdej osoby zazwyczaj jedna z dosz jest dominująca. W zależności od stanu zdrowia, kondycji psychicznej, stanu wypoczęcia organizmu oraz prowadzonego trybu życia różne dosze mogą stać się dominujące. U osób z alergiami często dominuje Vata. Kurkuma zawiera cechy równoważące dla wszystkich trzech dosz – jej ciepło równoważy w organizmie Vatę i Kaphę, jej suchość oraz ostry i gorzki smak równoważą Kaphę, a jej gorzki smak równoważy też Pittę. Kurkuma jest więc wskazana dla wszystkich. Kurkuma ma wiele zalet: wspomaga odtruwanie wątroby, promuje zdrową reakcję na alergeny i zdrową odpowiedź immunologiczną. Wspomaga trawienie, pomaga oczyścić krew i wspomaga zdrowie płuc, układu krążenia i układu nerwowego. Kurkuma zawiera kurkuminę, flawonoid, który ma silne działanie antyzapalne, wspomaga więc w efekcie też dobre samopoczucie. Możemy ją stosować w pokarmach, jest też stosowana naskórnie w masażach ajurwedyjskich.

Komentarze

Dodaj komentarz