Aby pierogi uzyskały żółty kolor do ciasta dodajemy 1/2 łyżki kurkumy suszonej lub 1 łyżeczkę świeżej tartej, jeżeli ciasto ma ciasto będzie zbyt blade, dodajemy więcej kurkumy. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie na ciasto do pierogów.
Farsz:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia,
- Natka pietruszki,
- Sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy pieczarki, smażymy do momentu wyparowania wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Po przestygnięciu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Możemy również zrobić czerwone ciasto – aby pierogi uzyskały czerwony kolor dodajemy do ciasta sok z buraków (może być z przygotowanego wcześniej zakwasu na barszcz) 2-3 łyżki w zależności od tego jak intensywny kolor chcemy uzyskać. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawowym.