Składniki: 250g mąki, 70g oliwy z oliwek, 90ml wody, 1 łyżka octu winnego, 7g soli, 1 łyżka posiekanego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego (można użyć swoich ulubionych ziół), Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać w misce z rozmarynem i chili. W drugiej misce roztrzepać wodę, sól, ocet i oliwę. Wlać mokre składniki do miski z wodą i wyrobić ciasto, wygniatając je przez kilka minut (jak ciasto na pierogi). Przykryć i odstawić na 1/2 godziny. Ponownie zagnieść i odrywać kawałki wielkości orzecha laskowego w łupinie. Każdy kawałek rolować, jak przy robieniu ślimaków z plasteliny i zlepić razem końce, […]
Składniki: 1 szklanka (220 ml) mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Szczypta soli, 1 łyżka dowolnych otrębów (opcjonalnie), 1,5 łyżki brązowego cukru, 1 szklanka (220 ml) dowolnego „mleka” roślinnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania: W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Wlać mleko roślinne, olej i sok z cytryny. Zamieszać tylko do połączenia składników (można zostawić trochę grudek, zbyt długie mieszanie może poskutkować gumowatymi plackami). Odstawić na 5 minut. Smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, można lekko posmarować ją tłuszczem. Przewracać na drugą stronę, kiedy na całej powierzchni placka pojawią się bąbelki. Podawać z […]
Składniki: 200 g wiórków kokosowych, 1,5 l wody. Sposób przygotowania: Wiórki zalewamy wodą i pozostawiamy na cała noc. Rano podgrzewamy wiórki z wodą do temperatury ok 65 stopni, podgrzaną masę blendujemy. Przelewamy przez sitko lub gazę. Mleko przelewamy do szklanych butelek. Pozostałą masę można wykorzystać do ciast lub deserów. Mleko kokosowe jest źródłem składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, selen, miedź. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.
Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1,5 l wody, 3 daktyle Szczypta soli, Ksylitol. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zblendować, na najwyższych obrotach do czasu aż napój stanie się jednorodne w konsystencji. Przecedzić przez sitko lub gazę, przelać do szklanych butelek. Kasza jaglana powstaje z prosa. Jako jedyna spośród kasz zawiera ditlenek krzemu (krzemionkę). Ten rzadko występujący w produktach spożywczych związek ma leczniczy wpływ na stawy oraz na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana posiada właściwości antywirusowe, wysuszające i ocieplające, dlatego też napój jaglany pomaga łagodzić objawy przeziębienia, wzmacnia organizm podczas chorób związanych z zapaleniem górnych dróg oddechowych. […]
Składniki: 1 szklanka łuskanych nasion konopii, 1,5 l szklanki wody, 1 łyżka miodu. Sposób przygotowania: Nasiona przepłukać kilka razy wodą. Zalać wodą by przykryły ziarenka. Odstawić na noc. Następnie ponownie przepłukać i odcedzić. Zalać 1,5 l zimnej wody i dokładnie zmiksować. Odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Nasiona konopi zawierają 24 % tłuszczu, 30 % białka i 12% błonnika. Te pozbawione łusek (bez błonnika) mają nawet 40% białka identycznego jak w mięsie. To jedyna roślina, której białko składa się z 20 aminokwasów. Konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit. Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z […]
Składniki: 300 g ziaren soi, 2 l wody, Łyżka syropu z agawy lub innego słodu. Sposób przygotowania: Soję zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnie płuczemy kilkukrotnie ziarna i blendujemy. W garnku zagotowujemy 2 l wody i dodajemy powstałą masę sojową, cały czas mieszając. Przecedzamy przez sito lub gazę, do czystego mleka dodajemy słodu wg uznania. Jeżeli smak napoju jest zbyt intensywny możemy go rozcieńczyć wodą. Pozostała po odcedzeniu pulpa to okara, można ją użyć do wypieków, pasztetów, klusek i burgerów. Soja to ziarno, które jest uważane za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Soja jest także […]
Składniki: 200 g płatków owsianych, 1,5 l wody. Sposób przygotowania: Płatki wsypać do blendera i rozdrobnić. Następnie przesypać do szklanego naczynia, zalać 1,5 l gorącej wody, odstawić na 30 min. Wymieszać i przecedzić przez sito wyłożone gazą. Mleko owsiane charakteryzuje się obecnością w swoim składzie dużej ilości białka, tłuszczów, a także witamin, m.in. z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy E i składników mineralnych, w tym żelaza, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, cynku i magnezu. Wśród bogactwa składników żywieniowych trudno nie wymienić błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a także polepszenia flory jelitowej. Idealny jest do […]
Składniki: 2/3 szklanki ryżu, 2 l wody, Szczypta soli, 1 łyżka brązowego cukru. Sposób przygotowania: Ryż należy wypłukać, a następnie gotować w osolonej wodzie. Czas gotowania ok. godziny. Po ostudzeniu dodajemy wodę , cukier i blendujemy na jednolita masę. Przechowujemy w lodówce w szklanym naczyniu. Do mleka możemy dodać kakao lub czekoladę w proszku dla uzyskania napoju smakowego. Napój ryżowy zawiera duże ilości białka i wapnia.
Składniki: 250 g migdałów obranych, 1,5 l wody. Sposób przygotowania: Jeżeli nie mamy obranych migdałów, musimy je w pierwszej kolejności sparzyć, a następnie obrać. Tak przygotowane migdały namaczamy przez noc. Następnie płuczemy i odcedzamy, blendujemy, dodajemy 1,5 l wody i ponownie miksujemy. Mleko przelewamy przez sito wyłożone gazą, a następnie do dzbanka lub szklanej butelki. Możemy dosłodzić wg uznania. Tak przygotowany napój jest skarbnicą wapnia. Migdały zwierają w sobie również bogactwo witamin z grupy B i E, oraz składników mineralnych takich jak wapń, potas, selen, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałą masę migdałową możemy wykorzystać do przygotowania ciast, ciastek […]
Skóra chorych na AZS pozbawiona jest naturalnej różnorodności mikrobiologicznej W czasie zaostrzeń choroby we florze bakteryjnej skóry pacjentów z AZS przeważa gronkowiec złocisty. Każde zaostrzenie objawów AZS może być związane z infekcją, najczęściej gronkowcową, a eradykacja gronkowca złocistego wpływa na poprawę przebiegu choroby. Wyniki badań wskazują na skuteczność terapeutyczną oktenidyny, chlorheksydyny, mupirocyny, kwasu fusydowego oraz retapamuliny w stosunku do gronkowca złocistego. Zastosowanie antyseptycznych kąpieli z dodatkiem podchlorynu sodu zmniejsza liczbę bakterii, redukuje świąd i poprawia stan kliniczny pacjenta Nie zaleca się przewlekłego stosowania antybiotyków miejscowych ze względu na możliwość powstania antybiotykooporności. Uzasadnieniem dla stosowania antybiotyków doustnych jest zaostrzenie AZS z […]
Na sucho&Na mokro (Soak&Seal) Na mokro Oczyszczanie z ATOPIGO® koncentrat do kąpieli Rekomendowane jako bezpieczna metoda zapobiegania i łagodzenia objawów AZS Przyczynia się do poprawy stanu skóry i jej większej odporności na zakażenia: bakteryjne, grzybicze i wirusowe Oczyszcza skórę z zanieczyszczeń, które powodują nasilenie objawów AZS Na sucho Nawilżanie z ATOPIGO® balsam emolientowy do ciała Idealny po kąpieli podchlorynowej Formuła bogata w emolienty regeneruje skórę i przywracając jej funkcje barierowe Balsam kompleksowo pielęgnuje i koi skórę, przynosząc natychmiastową ulgę Skóra pozostaje długotrwale nawilżona a objawy suchości i swędzenia złagodzone Regularne stosowanie zapobiega nawrotom suchości skóry Oczyszczanie & Nawilżanie 1) Napełnij […]
U dzieci w wieku od 6 miesięcy do 10 lat z ciężkim AZS (SCORAD ponad 50 punktów) można zastosować tzw. mokre opatrunki. Metoda ta polega na nakładaniu dwóch warstw opatrunków. Pierwszą, wilgotną warstwę stosuje się bezpośrednio na skórę posmarowaną emolientem lub proponianem flutikazonu w stężeniu 0,05% lub furoinianem mometazonu w odpowiednim rozcieńczeniu (1 : 3, 1 : 9, 1 : 19), a następnie na warstwę mokrego opatrunku zakłada się drugą, suchą warstwę opatrunku powierzchownego. Terapia trwa od 3 do 14 dni, prowadzona jest pod ścisłą kontrolą lekarską, przy zastosowaniu rozcieńczonych mGKS, najczęściej w warunkach szpitalnych, i wymaga porannego monitorowania stężenia […]
Miejscowe glikokortykosteroidy Miejscowe glikokortykosteroidy (mGKS) stanowią podstawę leczenia AZS od ponad 50 lat. W skojarzeniu z emolientami zapewniają one znakomity efekt terapeutyczny. Ze względu na suchość skóry preferowane są mGKS w postaci maści, z wyjątkiem zmian sączących, na które należy stosować lżejsze postacie (lotion, aerozol, krem). Aplikacja mGKS zmniejsza kolonizację skóry gronkowcem złocistym. W okresie zaostrzeń zaleca się stosowanie mGKS o średniej sile działania najlepiej wieczorem, gdyż poza efektem przeciwzapalnym wykorzystuje się ich właściwości przeciwświądowe]. Ze względu na dużą skuteczność uzyskiwaną w krótkim czasie od wdrożenia terapii oraz niską cenę mGKS są często nadużywane. U dzieci w związku z odmiennością […]
W koncepcję działań profilaktycznych wpisuje się również stosowanie emolientów. Wykazano, że wdrożenie u dzieci z grup ryzyka rozwoju AZS terapii emolientowej od urodzenia istotnie zmniejsza to ryzyko. Aplikowanie emolientów od 1. dnia życia u dzieci urodzonych w rodzinach z atopią o połowę zmniejsza ryzyko rozwoju AZS . Badana jest rola emolientów w zahamowaniu marszu alergicznego oraz ich powszechnego zastosowania w profilaktyce w grupach ryzyka AZS i populacji ogólnej. Emolienty zawierają substancje okluzyjne (wazelina, parafina, oleje mineralne) Które zmniejszają przeznaskórkową utratę wody (transepidermal water loss – TEWL), nawilżające – wiążące wodę humektanty (np. mocznik, sorbitol, glicerol, kwas mlekowy) oraz lipidy uszczelniające barierę […]
Atopowe zapalenie skóry. Interdyscyplinarne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Część II. Leczenie ogólne i nowe terapie. Autorzy: Roman J. Nowicki, Magdalena Trzeciak, Maciej Kaczmarski, Aleksandra Wilkowska, Magdalena Czarnecka-Operacz, Cezary Kowalewski, Lidia Rudnicka, Marek Kulus, Agnieszka Mastalerz-Migas, Jarosław Peregud-Pogorzelski, Małgorzata Sokołowska-Wojdyło, Radosław Śpiewak, Zygmunt Adamski, Joanna Czuwara, Monika Kapińska-Mrowiecka, Andrzej Kaszuba, Dorota Krasowska, Beata Kręcisz, Joanna Narbutt, Sławomir Majewski, Adam Reich, Zbigniew Samochocki, Jacek Szepietowski, Katarzyna Woźniak. Opracowanie wersji interaktywnej artykułu: Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych. Wprowadzenie W przypadku atopowego zapalenia skóry (AZS) o ciężkim przebiegu i przy braku […]
Obejrzyj zapis transmisji z Konferencji Medycznej Akademia Dermatologii i Alergologii-warsztaty „Wet Wrap Treatment”- Prof. Roman Nowicki, Docent Magdalena Trzeciak, Mgr Hubert Godziątkowski.
Atopowe zapalenie skóry. Interdyscyplinarne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Część I. Profilaktyka, leczenie miejscowe i fototerapia. Autorzy: Roman J. Nowicki, Magdalena Trzeciak, Maciej Kaczmarski, Aleksandra Wilkowska, Magdalena Czarnecka-Operacz, Cezary Kowalewski, Lidia Rudnicka, Marek Kulus , Agnieszka Mastalerz-Migas, Jarosław Peregud-Pogorzelski, Małgorzata Sokołowska-Wojdyło, Radosław Śpiewak, Zygmunt Adamski, Joanna Czuwara, Monika Kapińska-Mrowiecka, Andrzej Kaszuba, Dorota Krasowska, Beata Kręcisz, Joanna Narbutt, Sławomir Majewski, Adam Reich, Zbigniew Samochocki, Jacek Szepietowski. Opracowanie wersji interaktywnej artykułu: Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych. Wprowadzenie – atopowe zapalenie skóry Atopowe zapalenie skóry (AZS), inaczej wyprysk atopowy, to bardzo […]
Ryzyko powstania uczulenia na białka mleka krowiego i/ lub inne alergeny pokarmowe, zależy od wieku dziecka i predyspozycji do rozwoju alergii zarówno osobniczych, jak i rodzinnych. Prof. dr hab. n. med. Maciej Kaczmarski Zbyt wczesny lub zbyt późny kontakt organizmu niemowlęcia z obcym białkiem (alergenem) może zwiększyć ryzyko uczulenia na białka mleka krowiego, białka jaja i inne pokarmy pozamleczne, stosowane w żywieniu niemowląt. Dlatego zgodnie z aktualnymi zaleceniami kontakt z alergenami pokarmowymi winien mieć miejsce pomiędzy 4. i 6. miesiącem życia niemowlęcia. Zalety karmienia naturalnego Mając na względzie skład biologiczny i właściwości ochronne mleka kobiecego zaleca się karmienie naturalne niemowląt […]
Co wiesz o pokrzywce? Wbrew powszechnemu przekonaniu rzadko kiedy ma ona związek z alergią i może być objawem różnych chorób. Anna Przyborska Pokrzywka (łac. urticaria) To grupa chorób o różnych przyczynach i o zbliżonym obrazie klinicznym, w przebiegu której na skórze, pod wpływem zadziałania jakiegoś czynnika, tworzą się wypukłe bąble. Bąble są zewnętrznym objawem powstającego przy pokrzywce obrzęku skóry właściwej w wyniku rozszerzenia i zwiększenia przepuszczalności naczyń krwionośnych. Nazwa choroby pochodzi od rośliny pokrzywy, która powoduje oparzenia podobne do zmian na skórze przy pokrzywce. Objawy Podstawowym objawem pokrzywki są bąble pokrzywkowe, o różnych kształtach i rozmiarach, od kilku milimetrów do zmian obejmujących znaczne […]
Składniki: 240g pomidorów z puszki, 1-2 bardzo dojrzałe banany (150g po obraniu, w sezonie banany można zastąpić puree z pieczonej dyni), 130g brązowego cukru, 100g oleju, 2 pełne łyżki tahiny – pasty z sezamu (wzbogaca smak ciasta, ale jeśli jej nie mamy – możemy zastąpić 3 dodatkowymi łyżkami oleju), 350g mąki, 1,5 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody, 1/2łyżeczki proszku do pieczenia, Duża szczypta soli, Opcjonalnie: garść drobnych rodzynek, garść orzechów włoskich. Przygotowanie: Jeśli używamy rodzynek, zalewamy je wodą lub naparem herbacianym. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, kiedy poczujemy ich przyjemny, orzechowy […]
Te wegańskie kotleciki są delikatne w smaku, idealnie nadają się aby zapakować je na wynos – dla dziecka do szkoły czy dla całej rodziny na wyjazd. Ich zrobienie nie wymaga dużo czasu. Są zdrowe, a w wersji całkowicie zblendowanej i upieczonej można podać je również niemowlętom. Dodatkową zaletą jest to, że przepis można dość łatwo modyfikować – publikujemy wersję bezglutenową, bezjajeczną, ale każdy ze składników można zastąpić czymś innym. Składniki: 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej, 1 liść laurowy, 1/2 dużej marchewki, startej na małych oczkach, 4 małe pieczarki, drobno pokrojone, 1 cukinia, starta na dużych oczkach, 1/2 dużej cebuli, […]