Ryzyko powstania uczulenia na białka mleka krowiego i/ lub inne alergeny pokarmowe, zależy od wieku dziecka i predyspozycji do rozwoju alergii zarówno osobniczych, jak i rodzinnych. Prof. dr hab. n. med. Maciej Kaczmarski Zbyt wczesny lub zbyt późny kontakt organizmu niemowlęcia z obcym białkiem (alergenem) może zwiększyć ryzyko uczulenia na białka mleka krowiego, białka jaja i inne pokarmy pozamleczne, stosowane w żywieniu niemowląt. Dlatego zgodnie z aktualnymi zaleceniami kontakt z alergenami pokarmowymi winien mieć miejsce pomiędzy 4. i 6. miesiącem życia niemowlęcia. Zalety karmienia naturalnego Mając na względzie skład biologiczny i właściwości ochronne mleka kobiecego zaleca się karmienie naturalne niemowląt […]
Co wiesz o pokrzywce? Wbrew powszechnemu przekonaniu rzadko kiedy ma ona związek z alergią i może być objawem różnych chorób. Anna Przyborska Pokrzywka (łac. urticaria) To grupa chorób o różnych przyczynach i o zbliżonym obrazie klinicznym, w przebiegu której na skórze, pod wpływem zadziałania jakiegoś czynnika, tworzą się wypukłe bąble. Bąble są zewnętrznym objawem powstającego przy pokrzywce obrzęku skóry właściwej w wyniku rozszerzenia i zwiększenia przepuszczalności naczyń krwionośnych. Nazwa choroby pochodzi od rośliny pokrzywy, która powoduje oparzenia podobne do zmian na skórze przy pokrzywce. Objawy Podstawowym objawem pokrzywki są bąble pokrzywkowe, o różnych kształtach i rozmiarach, od kilku milimetrów do zmian obejmujących znaczne […]
Składniki: 240g pomidorów z puszki, 1-2 bardzo dojrzałe banany (150g po obraniu, w sezonie banany można zastąpić puree z pieczonej dyni), 130g brązowego cukru, 100g oleju, 2 pełne łyżki tahiny – pasty z sezamu (wzbogaca smak ciasta, ale jeśli jej nie mamy – możemy zastąpić 3 dodatkowymi łyżkami oleju), 350g mąki, 1,5 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody, 1/2łyżeczki proszku do pieczenia, Duża szczypta soli, Opcjonalnie: garść drobnych rodzynek, garść orzechów włoskich. Przygotowanie: Jeśli używamy rodzynek, zalewamy je wodą lub naparem herbacianym. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, kiedy poczujemy ich przyjemny, orzechowy […]
Te wegańskie kotleciki są delikatne w smaku, idealnie nadają się aby zapakować je na wynos – dla dziecka do szkoły czy dla całej rodziny na wyjazd. Ich zrobienie nie wymaga dużo czasu. Są zdrowe, a w wersji całkowicie zblendowanej i upieczonej można podać je również niemowlętom. Dodatkową zaletą jest to, że przepis można dość łatwo modyfikować – publikujemy wersję bezglutenową, bezjajeczną, ale każdy ze składników można zastąpić czymś innym. Składniki: 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej, 1 liść laurowy, 1/2 dużej marchewki, startej na małych oczkach, 4 małe pieczarki, drobno pokrojone, 1 cukinia, starta na dużych oczkach, 1/2 dużej cebuli, […]
Bardzo przydatne są ekstra szybkie dania jednogarnkowe, ale tylko pożywne, zdrowe oraz co najważniejsze, poczekają w lodówce kilka dni. To danie ma jeszcze jedną zaletę – każdego dnia można je podać inaczej, posypać za każdym razem innymi ziołami, jako podstawę użyć zamiast ryżu puree ziemniaczanego, komosy ryżowej, kaszki kuskus etc. Do zalet tego dania należy również to, że do jego wykonania nie musimy użyć „kostki rosołowej”. Najlepszą rekomendacją jest, że moja dwulatka pochłonęła pełen talerz, a z jedzeniem wybitnie się nie lubi. Na koniec wymamrotała z pełną jeszcze buzią „pycha”. Takie dania warto podawać z dużą ilością sosu, taką półzupę. […]
Atopowe zapalenie skóry (AZS) U osób starszych może przebiegać zarówno jako kontynuacja choroby od okresu dzieciństwa, jak i ujawnić się dopiero w starszym wieku. Wówczas mówi się o tzw. adult-onset atopic dermatitis. Na podstawie danych z piśmiennictwa częstość występowania AZS u osób dorosłych określa się na 1–3%. Atopowe zapalenie skóry (AZS) u osób starszych może przebiegać zarówno jako kontynuacja choroby od okresu dzieciństwa, jak i ujawnić się dopiero w starszym wieku. Wówczas mówi się o tzw. adult-onset atopic dermatitis. Na podstawie danych z piśmiennictwa częstość występowania AZS u osób dorosłych określa się na 1–3%. Jednakże ryzyko zachorowania w populacji starszej […]
Nowe badania przynoszą jednak kolejne odkrycia, na które warto zwrócić uwagę, by jeszcze lepiej i skuteczniej radzić sobie z AZS – jego wystąpienie nie oznacza bowiem, że nie można prowadzić dobrego, szczęśliwego życia i czerpać z niego satysfakcji, choć często „opanowanie”stanu skóry wymaga czasu i wysiłku. Czy możemy pomóc sobie w tym probiotykami? Jak „dobroczynne bakterie” wpływają na nasz system odpornościowy? Czy istnieje szansa, że poprawią stan naszej skóry lub pozwolą uniknąć AZS w przyszłości? Odpowiedź na te i wiele innych pytań prezentujemy poniżej. Lek. Karina Polak Rola jelit w rozwoju chorób alergicznych Obserwowany w ciągu ostatnich lat wzrost zachorowań […]
Laktoza, inaczej zwana cukrem mlekowym C12H22O1 to dwucukier obecny w niektórych pokarmach mlecznych. Laktoza stanowi ważne źródło energii a jej obecność w diecie zwiększa wchłanianie wapnia oraz wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Jej obecność w jadłospisie dba o prawidłowy stan błony śluzowej jelita grubego i wspiera układ odpornościowy. Kiedy w brzuchu burczy a jelita dostają skurczy…. Słów kilka o nietolerancji laktozy Anna Przyborska Laktoza inaczej zwana cukrem mlekowym C12H22O1 to dwucukier obecny w niektórych pokarmach mlecznych. Laktoza stanowi ważne źródło energii a jej obecność w diecie zwiększa wchłanianie wapnia oraz wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Jej obecność w […]
Na łamach Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology opublikowano przegląd systematyczny oraz metaanalizę oceniająca związek stężenia cynku we krwi z AZS oraz wpływ suplementacji cynku na ciężkość AZS. Sugeruje się, że niedobór cynku może wiązać się z atopowym zapaleniem skóry (AZS). Cynk jest składnikiem enzymów odpowiedzialnych za przebudowę naskórka oraz jest niezbędny do ekspresji filagryny, która tworzy barierę skórną. Ponadto obserwuje się, że miejscowa aplikacja cynku wiąże z modulacją stanu zapalnego w skórze oraz działaniem przeciwbakteryjnym. Na łamach Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology opublikowano przegląd systematyczny oraz metaanalizę oceniająca związek stężenia cynku we […]
Promowane współcześnie w medycynie holistyczne podejście do Pacjenta w przypadku atopowego zapalenia skóry powinno być koniecznością. Lek. Karina Polak W trakcie leczenia należy zwrócić uwagę na wszystkie aspekty – nie tylko łagodzenie stanów zapalnych i nawilżanie skóry, ale także higienę, unikanie infekcji i nadkażeń, naukę technik redukujących stres, a nawet… odpowiednią dietę. Część spośród wymienionych na przestrzeni lat została już dokładnie zbadana, opisana i włączona do standardów oraz wytycznych leczenia. Postęp przynosi jednak nowe informacje, które dla części z nas –Atopików – nierzadko okazują się kluczowe. W publikacjach naukowych od kilku lat podnoszony jest coraz częściej temat nietolerancji histaminy (ang. […]
Wykonywane 2-3 razy w tygodniu kąpiele w roztworze podchlorynu sodu pomagają złagodzić stany zapalne i zapobiegać zakażeniom skóry, poprzez ograniczanie kolonizacji bakterii na skórze. Ta receptura zakłada stężenie chloru w kąpieli, nie większe aniżeli w przeciętnym basenie pływackim. Czego potrzebujesz? Wanna, woda, standardowy domowy nieskoncentrowany wybielacz 5,25% podchlorynu sodu, łyżeczki miarki Jak zrobić kąpiel podchlorynową? KROK 1. Wypełnij wannę letnią wodą. KROK 2. Dodaj ½ szklanki wybielacza do wypełnionej wodą standardowej wanny (ok. 180 l.) lub 2 łyżki stołowe wybielacza do wanienki dziecięcej (ok. 18 l.). W efekcie powinniśmy uzyskać 0,005% roztwór podchlorynu sodu. Ostatnio na rynku pojawiła się nowość. Jest dostępny preparat Atopigo® – który jest gotowym […]
Przy AZS i innych stanach chorobowych skóry, warto włączyć do pielęgnacji niektóre zioła, szczególnie te, które regulują procesy immunologiczne lub mają zdolność redukowania stanów zapalnych. Omówione w artykule zioła, są odpowiednie również dla skóry wrażliwej. Agnieszka Waszak Kociołek Wiedźmy to miejsce, w którym dzielę się wiedzą o ziołach, zachęcam korzystania z mocy natury, do poznawania rosnących w zasięgu ręki pospolitych „chwastów roślin rosnących na łąkach, w lasach i w ogrodach. Wiele z nich ma wspaniałe właściwości — kulinarne, zdrowotne, kosmetyczne. To wszystko się ze sobą łączy, jesteśmy tym, co jemy, czym pielęgnujemy naszą skórę.Prowadzę ziołowe warsztaty, podczas których uczestnicy dowiadują […]
Oryginalny chlebek bezglutenowy z bananów i kaszy gryczanej. Składniki: 3 średnie banany, 200 gram mąki gryczanej (kaszę gryczaną niepaloną mielimy w młynku do kawy uzyskując mąkę), Łyżeczka cynamonu, Łyżeczka sody, 200ml mleka roślinnego, Rodzynki, żurawina, daktyle – wg preferencji. Przygotowanie: Wszystko razem mieszamy i pieczemy w formie (keksówce) w 180 stopniach, przez 40 minut.
Pyszny i ultra-szybki sorbet, bez jaj i mleka. Składniki: 450g mrożonych truskawek lub innych ulubionych owoców, 150ml mleka kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładką puszystą masę. Taki sorbet jeśli nie zdąży się rozmrozić możemy zjeść od razu lub przełożyć do plastikowych pojemniczków i włożyć do zamrażalnika „na później”.
Pyszne i oryginalne ciasto w diecie bezmlecznej i bezjajecznej. Składniki: Na ciasto (tortownica 18 cm): 2 puszki konserwowej czerwonej fasoli, 3 małe dojrzałe banany, 3-4 łyżki musu z jabłek (opcjonalnie), 4 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob), 2 łyżki oleju kokosowego (lub zamiennie zwykły olej rzepakowy), 6 łyżeczek cukru trzcinowego (lub zamiennie np. Stevia), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub zamiennie 2 łyżeczki sody oczyszczonej). Na polewę czekoladową: 2 łyżki oleju kokosowego (lub margaryny z tłuszczów roślinnych-bez mleka i masła), 3 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob), 4 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżki napoju roślinnego, tzw. „mleko”: jaglane/ryżowe/orkiszowe/migdałowe. Przygotowanie: Ciasto: […]
Składniki: 600 g upieczonych buraków (najlepiej upiec dzień wcześniej około 700 g, bo odejdzie skórka – każdy burak oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach 30-45 minut, zależnie od wielkości buraka, sprawdzać czy są bardzo miękkie nożem) – można zastąpić gotowanymi, ale będzie mniej słodkie, 450 g obranych, bardzo dojrzałych bananów, 150 ml soku malinowego, najlepiej bez cukru, 180 g ksylitolu (jeśli sok bez cukru, to można dodać więcej ksylitolu, będzie słodsze), 100 g płatków owsianych, zmielonych na proszek w młynku do kawy, 3 łyżki łupin babki jajowatej (do kupienia w sklepach zielarskich), Łyżeczka ekstraktu waniliowego, Garść […]
Stanowisko ekspertów Sekcji Dermatologicznej Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i Sekcji Alergologicznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, w sprawie leczenia atopowego zapalenia skóry-Konsensus 2018 r. Eksperci, autorzy stanowiska: Roman Nowicki, Magdalena Trzeciak, Aleksandra Wilkowska, Małgorzata Sokołowska-Wojdyło, Hanna Ługowska-Umer, Wioletta Barańska-Rybak, Maciej Kaczmarski, Cezary Kowalewski, Jerzy Kruszewski, Joanna Maj, Wojciech Silny, Radosław Śpiewak, Andriy Petranyuk. Opracowanie artykułu: Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych na bazie „Stanowiska ekspertów”. Wstęp Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest schorzeniem powszechnie spotykanym w praktyce lekarskiej. U ponad 60% dzieci z AZS istnieje ryzyko rozwoju alergicznego nieżytu nosa lub astmy (marsz atopowy). Pacjenci z AZS są szczególnie narażeni na kolonizację lub infekcję gronkowcem złocistym. Skuteczna terapia AZS powinna szybko eliminować objawy choroby, poprawiać jakość […]
Zapraszam do wysłuchania fragmentu prelekcji Pana Prof. dr.n.med Romana Nowickiego (Szef Kliniki Dermatologii, Alergologii i Wenerologi Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku oraz Przewodniczący Sekcji Dermatologii Polskiego Towarzystwa Alergologicznego), traktującego o nadzwyczajnych efektach leczniczych stosowania mokrego opatrunku (wet wrapping) w leczeniu atopowego zapalenia skóry u dzieci. Wykład miał miejsce w Łodzi, podczas Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Alergia, Astma, Immunologia Kliniczna, 2013 r.
Obejrzyj film, jak prawidłowo wykonać mokre opatrunki całościowe oraz miejscowe. Film dostępny w naszym kanale wideo „AtopiaTV”.
„Mamusiu uszko mnie boli…” Te słowa przeszywają mnie na wylot o każdej porze, stawiają na równe nogi, przywołują złe wspomnienia które potrafią zaszklić matczyne oczy i skurczyć żołądek z poczucia bezsilności. Mój starszy syn, po nieco pogmatwanej ciąży urodził się miesiąc przed planowanym terminem, zdrowy, ładnie się rozwijał ale już od pierwszych dni życia zaczęły się problemy ze skórą. Na przełomie trzeciego i czwartego miesiąca życia nie było już złudzeń, objawy skórne, problemy z układem pokarmowym plus obciążony wywiad rodzinny doprowadziły do rozpoznania atopowego zapalenia skóry i podejrzenia alergii pokarmowej. Wraz z rozszerzaniem diety alergia pokarmowa stała się faktem, liczne […]
Składniki: 112g margaryny roślinnej, 0,5 kubka cukru pudru (można dodać wedle uznania), wanilia, 1 jajko – zastępnik jajka odpowiadający 1 jajku np. jajka wegańskie Orgran, 2 kubki mąki bezglutenowej np. Schaer Mix It C, twarde kolorowe cukierki typu landrynki, bez nadzienia, opcjonalnie barwniki spożywcze, pisaki lukrowe, lukier, posypki bezglutenowe. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 60 min. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz wanilią. Dodać zamiennik jajka. Ucierać dalej. Przez sitko przesiać do masy 2 kubki mąki. Ciasto wyrobić, uformować w kulkę, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Po wyciągnięciu ciasta poprószyć stolnicę mąką. Opcjonalnie podzielić […]