Składniki: 600 g upieczonych buraków (najlepiej upiec dzień wcześniej około 700 g, bo odejdzie skórka – każdy burak oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach 30-45 minut, zależnie od wielkości buraka, sprawdzać czy są bardzo miękkie nożem) – można zastąpić gotowanymi, ale będzie mniej słodkie, 450 g obranych, bardzo dojrzałych bananów, 150 ml soku malinowego, najlepiej bez cukru, 180 g ksylitolu (jeśli sok bez cukru, to można dodać więcej ksylitolu, będzie słodsze), 100 g płatków owsianych, zmielonych na proszek w młynku do kawy, 3 łyżki łupin babki jajowatej (do kupienia w sklepach zielarskich), Łyżeczka ekstraktu waniliowego, Garść […]
Stanowisko ekspertów Sekcji Dermatologicznej Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i Sekcji Alergologicznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, w sprawie leczenia atopowego zapalenia skóry-Konsensus 2018 r. Eksperci, autorzy stanowiska: Roman Nowicki, Magdalena Trzeciak, Aleksandra Wilkowska, Małgorzata Sokołowska-Wojdyło, Hanna Ługowska-Umer, Wioletta Barańska-Rybak, Maciej Kaczmarski, Cezary Kowalewski, Jerzy Kruszewski, Joanna Maj, Wojciech Silny, Radosław Śpiewak, Andriy Petranyuk. Opracowanie artykułu: Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych na bazie „Stanowiska ekspertów”. Wstęp Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest schorzeniem powszechnie spotykanym w praktyce lekarskiej. U ponad 60% dzieci z AZS istnieje ryzyko rozwoju alergicznego nieżytu nosa lub astmy (marsz atopowy). Pacjenci z AZS są szczególnie narażeni na kolonizację lub infekcję gronkowcem złocistym. Skuteczna terapia AZS powinna szybko eliminować objawy choroby, poprawiać jakość […]
Zapraszam do wysłuchania fragmentu prelekcji Pana Prof. dr.n.med Romana Nowickiego (Szef Kliniki Dermatologii, Alergologii i Wenerologi Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku oraz Przewodniczący Sekcji Dermatologii Polskiego Towarzystwa Alergologicznego), traktującego o nadzwyczajnych efektach leczniczych stosowania mokrego opatrunku (wet wrapping) w leczeniu atopowego zapalenia skóry u dzieci. Wykład miał miejsce w Łodzi, podczas Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Alergia, Astma, Immunologia Kliniczna, 2013 r.
Obejrzyj film, jak prawidłowo wykonać mokre opatrunki całościowe oraz miejscowe. Film dostępny w naszym kanale wideo „AtopiaTV”.
„Mamusiu uszko mnie boli…” Te słowa przeszywają mnie na wylot o każdej porze, stawiają na równe nogi, przywołują złe wspomnienia które potrafią zaszklić matczyne oczy i skurczyć żołądek z poczucia bezsilności. Mój starszy syn, po nieco pogmatwanej ciąży urodził się miesiąc przed planowanym terminem, zdrowy, ładnie się rozwijał ale już od pierwszych dni życia zaczęły się problemy ze skórą. Na przełomie trzeciego i czwartego miesiąca życia nie było już złudzeń, objawy skórne, problemy z układem pokarmowym plus obciążony wywiad rodzinny doprowadziły do rozpoznania atopowego zapalenia skóry i podejrzenia alergii pokarmowej. Wraz z rozszerzaniem diety alergia pokarmowa stała się faktem, liczne […]
Składniki: 112g margaryny roślinnej, 0,5 kubka cukru pudru (można dodać wedle uznania), wanilia, 1 jajko – zastępnik jajka odpowiadający 1 jajku np. jajka wegańskie Orgran, 2 kubki mąki bezglutenowej np. Schaer Mix It C, twarde kolorowe cukierki typu landrynki, bez nadzienia, opcjonalnie barwniki spożywcze, pisaki lukrowe, lukier, posypki bezglutenowe. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 60 min. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz wanilią. Dodać zamiennik jajka. Ucierać dalej. Przez sitko przesiać do masy 2 kubki mąki. Ciasto wyrobić, uformować w kulkę, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Po wyciągnięciu ciasta poprószyć stolnicę mąką. Opcjonalnie podzielić […]
Składniki: W zależności od naczynia. Tutaj na mniejszą blachę do pieczenia. 1 opakowanie ciasteczek Milly Mally Schaer (mogą być również inne herbatniki), 4 łyżki oleju kokosowego, 0,5 opakowania pianek Marshmallow, 0,5 tabliczki bezmlecznej czekolady np. Plamil. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 20 min. + 1h w zamrażarce. Ciasteczka drobno rozgnieść. Rozpuścić olej kokosowy i wlać do ciasteczek. Wymieszać. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozsypać na papier do pieczenia i ugnieść łyżką dokładnie dopasowując do kształtu naczynia. Na uformowany spód z ciasteczek wyłożyć równomiernie pianki Marshmallow. Nagrzać piekarnik na 180 stopni i włożyć na 8-10 minut (pianki mają się lekko rozpuścić […]
Składniki: Filiżanka (ok. 100 g) ryżu Basmati, 1 filiżanka (ok. 100 g) mung dalu (fasolki) lub czerwonej soczewicy, 10 filiżanek gorącej wody, 1 łyżka masła klarowanego Ghee, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, Szczypta soli. Przygotowanie: Soczewicę i ryż płuczemy 2-3 razy pod zimną wodą. Do garnka dodajemy ghee, rozgrzewamy je i wrzucamy kmin rzymski, czarnuszkę, kurkumę. Podsmażamy przyprawy, dodajemy soczewicę i ryż – mieszamy przez minutę. Dodajemy gorącą wodę. Gotujemy około 20 minut aż soczewica i ryż lekko się rozgotują. Dodajemy sól do smaku. Na wierzch nakładamy łyżkę Ghee. Smacznego! Kicheri to danie łatwe […]
Składniki: 1 szklanka pełnego mleka organicznego, 1 łyżeczka proszku z kurkumy, Posypka czarnego pieprzu, Masło sklarowane ghee, Miód. Przygotowanie: Umieszczamy mleko w rondlu na małym ogniu. Powoli podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem miodu. Pozostawiamy mieszaninę na wolnym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączamy ogień i pozwalamy, aby mleko nieco ostygło. Dodajemy miód i wypijaj od razu. Najlepiej w łóżku i już pod kocem. Ważne jest, aby miód nie był dodawany do gorącego mleka, ponieważ podgrzany miód uważany jest w ajurwedzie za toksyczny (bardzo trudny do strawienia). Kurkuma (haridra w sanskrycie) jest […]
Składniki: 2 filiżanki kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mleka kokosowego, Szczypta kardamonu, 1/2 łyżeczki cynamonu, Szczypta suszonego imbiru, Łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki miodu, Orzechy laskowe lub migdały (namoczone i bez skórki) wg smaku, Owoce: banany, maliny, borówki, brzoskwinia – wg upodobania, Masło ghee waniliowe. Przygotowanie: 2 filiżanki kaszy jaglanej płuczemy 2-3 razy pod bieżąca wodą, odsączamy. Gotujemy kaszę jaglaną z wodą w proporcji 1:2 do momentu lekkiego rozgotowania, nie na sypko. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła ghee waniliowego, lekko mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Do ugotowanej kaszy jaglanej z ghee waniliowym dodajemy mleko kokosowe, kilka cienkich plastrów owoców, […]
Immunoterapia swoista – zwana odczulaniem. W jaki sposób przeprowadza się odczulanie?, jak się przygotować?. W artykule znajdziecie infografikę wyjaśniającą w prosty sposób proces odczulania.
Pikantny sos w wersji amerykańskiej do żeberek lub hamburgerów. Dodatek do dań w „wersji dla dorosłych”, Sos barbecue idealnie pasujący do żeberek w wersji amerykańskiej BBQ lub do hamburgerów. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ, znajdziesz TU. Ze względu na dużą ostrość, sos raczej dla osób dorosłych. Przygotowując na przykład żeberka, w daniu dla dzieci, mięso podajemy bez sosu BBQ. Poniżej przedstawiam moją sprawdzoną i ulubioną wersję sosu. Jeżeli jakiś składnik Ci nie odpowiada, po prostu go pomiń lub zastąp innym. Hubert Godziątkowski Składniki: (na słoiczek 200g) 1 cebula, 3 ząbki czosnku, pół słoiczka koncentratu pomidorowego (100g), 2 łyżki wody, 2 łyżki […]
Żeberka BBQ-jak w amerykańskiej restauracji. Pyszne i pachnące! Żeberka BBQ w stylu amerykańskim to ciekawa alternatywa na przerwanie alergicznej monotonii posiłków. Generalnie dzieci lubią obgryzać kostki, a mnogość składników, pozwala rodzicom „przemycić” w daniu kilka cennych pierwiastków. Podstawowe wskazówki – jak przygotować żeberka: Wybór mięsa W Polsce raczej nie przykłada się wagi do krojenia żeberek. Kupując żeberka, poproś o paski. W naszych sklepach, bardzo często do właściwych żeberek, przylega spory kawałek polędwicy. To zupełnie inne mięso i nie pasuje do naszej potrawy. Dlatego przed przygotowaniem żeberek, odkrój polędwicę bez kości i odłóż ją (np. zamroź), na inny obiad. Jak przygotować […]
Ulubiony koktajl Tymona Składniki: 1 szklanka młodego szpinaku, 1/2 banana, Przecierowy sok z jabłek (do 400 ml). Przygotowanie: Szpinak opłukać zimną wodą. Banana obrać. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Pić od razu. Koktajl owocowy z rzeżuchą Składniki: 3 łyżki rzeżuchy szklanka liści szpinaku kilka listków mięty pomarańczy bez skórki tłoczony sok jabłkowy lub pomarańczowy (do 400 ml) Przygotowanie: Szpinak opłukać zimną wodą. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Pić od razu. Zielony potwór Składniki: kubek młodych listów pokrzywy 1/2 banana 2 kiwi kubek tłoczonego soku z pomarańczy Przygotowanie: Pokrzywę opłukać gorącą wodą. Owoce obrać. Wszystkie składniki wrzucić […]
Składniki: 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego), 150 ml oleju, 150 g cukru pudru, 300 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej, Można dodać skórkę z cytryny lub kilka kropli miętowych. Przygotowanie: Groszek zmiksować w blenderze. W czasie miksowania można dolać olej, żeby uzyskać idealnie gładką masę. Dodać cukier, a potem dosypywać mąkę, aż do uzyskania gładkiego ciasta zdatnego do lepienia. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 3 cm. W każdej zrobić dołek. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 170OC, pilnując, żeby się nie zrumieniły, bo stracą zielony kolor.
Składniki: 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 2-3 łyżki cukru pudru lub ksylitolu, 2-3 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego, 2-3 łyżki oleju kokosowego, 1/2 szklanki migdałów moczonych przez całą noc w zimnej wodzie. Przygotowanie: Pół szklanki wiórków zmielić na mąkę. Kaszę jaglaną zmiksować w blenderze, dodając mleko kokosowe, cukier, olej i zmielone wiórki. Masę należy wstawić do lodówki aby zgęstniała. Jeśli jest za rzadka aby utoczyć kulkę, dodaj więcej wiórków kokosowych. Migdały obierz ze skórki. Nabieraj porcje masy jaglanej, do środka utykaj migdał, formuj kulki i obtaczaj je w pozostałych wiórkach. Przechowuj w lodówce. Gotowe.
Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej, 100 g brązowego cukru, 1 łyżka cukru z wanilią, Szczypta soli, 10 g drożdży liofilizowanych (lub 25 g świeżych) 100 g margaryny nieutwardzanej lub oleju kokosowego,, 1 szklanka ulubionego napoju roślinnego (np. ryżowego, jaglanego) lub wody, 1 szklanka przecieru z dyni Hokkaido. Nadzienie: Konfitura z owoców róży. Przecier: 1 dynia Hokkaido, Lub 1-1,5 kg innego rodzaju dyni. Przygotowanie: Przecier z dyni: Pokrojoną na kawałki dynię upiec do miękkości w temperaturze 180oC. Odciąć skórę i zmiksować miąższ. Przecier dyniowy można zapasteryzować lub zamrozić. Ciasto: Zmieszać mąkę, cukier, cukier z wanilią, sól i […]
Jak potwierdzają najnowsze badania, zdrowa dieta, bogata w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste, pozwala na zmniejszenie nasilenia objawów astmy, oraz lepsze kontrolowanie tej choroby. Źródło: Termedia Zdrowa dieta w świetle badań nad astmą Jak potwierdzają najnowsze badania, zdrowa dieta, bogata w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste, pozwala na zmniejszenie nasilenia objawów astmy, oraz lepsze kontrolowanie tej choroby. Wyniki badania przekrojowego przeprowadzonego we Francji wskazują, na istotny wpływ nawyków żywieniowych na występowanie zaostrzeń astmy oskrzelowej. Założenia badania Rzeczowym badaniem objęto grupę prawie 35 tysięcy dorosłych pacjentów, przy czym u co czwartego badanego stwierdzono przynajmniej jeden objaw astmy. Stopień kontroli astmy oceniono […]
Poprawne rozpoznanie atopowego zapalenia skóry (AZS) może być trudne dla lekarza, który nie jest dermatologiem. Najwięcej trudności sprawia różnicowanie AZS z łojotokowym zapaleniem skóry (ŁZS). Autor: Redakcja PTCA Nadzór merytoryczny: prof. dr hab. n. med. dr h.c Roman Nowicki Poprawne rozpoznanie atopowego zapalenia skóry (AZS) może być trudne dla lekarza, który nie jest dermatologiem. Najwięcej trudności sprawia różnicowanie AZS z łojotokowym zapaleniem skóry (ŁZS). W tym artykule, postaramy się w sposób przystępny przybliżyć problematykę diagnostyki różnicowej i pokazać zarówno podobieństwa jak i różnice pomiędzy AZS i ŁZS, w zakresie diagnozy, objawów leczenia oraz profilaktyki. W dalszej części przyjrzymy się już […]
Wg najnowszych badań, ponad 40% pacjentów zagrożonych anafilaksją, która niesie ze sobą ryzyko utraty życia, nie ma przy sobie auto strzykawek z adrenaliną, nawet jeśli w przeszłości doświadczyli poważnych epizodów alergicznych. Wg najnowszych badań, ponad 40% pacjentów zagrożonych anafilaksją, która niesie ze sobą ryzyko utraty życia, nie ma przy sobie auto strzykawek z adrenaliną, nawet jeśli w przeszłości doświadczyli poważnych epizodów alergicznych. Kwestia wiedzy Anafilaksja może wystąpić w ciągu sekund lub minut ekspozycji na coś, na co dana osoba jest uczulona, na przykład pokarmy, leki i jad owadów. Reakcja anafilaktyczna wiąże się z nagłym spadkiem ciśnienia krwi i problemami z […]
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy dotyczący nadzoru nad produktami kosmetycznymi. Proponowane przepisy mają zapewnić wysoki poziom bezpieczeństwa konsumentów. Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Inspekcja Handlowa otrzymają narzędzia, które zwiększą skuteczność nadzoru nad produktami kosmetycznymi. Dobra wiadomość, również dla użytkowników tzw. dermokosmetyków czyli specjalistycznych produktów kosmetycznych, stosowanych we wsparciu leczenia różnych dermatoz, włączając Atopowe Zapalenie Skóry. Dobrym pomysłem wydaje się być specjalny organ, który będzie udostępniał lekarzom stosownych informacji na temat tzw. receptur ramowych. Stworzenie bazy działań niepożądanych oraz wdrożenie dobrych praktyk produkcji kosmetyków-powinny de facto poprawić bezpieczeństwo użytkowników. Oto najważniejsze zmiany: Obowiązek zgłaszania zakładów wytwarzających kosmetyki do wykazu prowadzonego przez właściwego […]