INFOGRAFIKA – Publikujemy dla Was Raport z Badania „Wpływ AZS na Życie Rodzinne, Zawodowe i Relacje” w wygodnej infografice. Jeśli chcesz pobrać infografikę na swój dysk lub smartfon – kliknij w nią:
Publikujemy Ranking Top10 Emolienty, 2021. Który emolient został produktem roku wg Rankingu PTCA? Czy Twój emolient znalazł się w pierwszej dziesiątce najlepszych dermokosmetyków 2021r.? Sprawdź! Zgodnie z zapowiedziami, publikujemy pierwszy oficjalny, doroczny Ranking „TOP10 Emolienty, 2021”. W tym roku nasza atopowa społeczność do szranków wyłoniła 39 produktów. Zgodnie z założeniami Rankingu (szczegóły znajdziesz w TYM artykule), wszystkie produkty ocenialiśmy wg czterech kryteriów wraz z przypisanymi wagami każdego z nich. Najwyższą wagę przypisaliśmy Waszym czyli pacjentów i opiekunów opiniom i ocenom-dziękujemy za Wasze głosy w ankiecie z Zamkniętych Grup Wsparcia!. Kolejnymi istotnymi czynnikami oceny były odpowiednio: cena za 100 gram produktu […]
Począwszy od 2021 roku, Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych, będzie prowadzić i publikować „Ranking Top 10 emolientów” na dany rok kalendarzowy. W jaki sposób powstanie lista 10 najpopularniejszych emolientów? Sprawdź… Skąd pomysł? Reżim emolientowy to złoty standard leczenia i pielęgnacji skóry atopowej. Temat emolientów to najczęstsza kwestia poruszana przez pacjentów oraz opiekunów w naszych Zamkniętych Grupach Wsparcia. Zdajemy sobie sprawę, że ogrom oferty, szeroki wachlarz wyboru preparatów zarówno aptecznych jak i tych dostępnych w sieci, różnice w cenach oraz ilość „poleceń” i „rekomendacji” – mogą przyprawić o zawrót głowy. Chcielibyśmy nieco uprościć proces podejmowania decyzji zakupowych (szczególnie dla mniej doświadczonych opiekunów i pacjentów) i […]
Jak prawidłowo wykluczać produkty z jadłospisu i czy dieta eliminacyjna zawsze oznacza to samo? Diagnostyczna dieta eliminacyjna Kiedy zauważamy u siebie objawy mogące świadczyć o reakcji alergicznej, zwykle pierwsze podejrzenia padają na spożywane przez nas pokarmy. czasem na własną rękę szukamy przyczyny problemów i kolejno wykluczamy poszczególne produkty z naszej diety. właściwe postępowanie obejmuje jednak złożony proces diagnostyczny oraz przemyślane zmiany w codziennej diecie. Adriana Szulińska Diagnostyka alergii pokarmowych bywa trudna. Objawy nie zawsze występują bezpośrednio po spożyciu pokarmu, który je wywołuje lub pojawiają się tak często, że nie jesteśmy w stanie ustalić z jakim dokładnie produktem są związane. Jeśli będziemy […]
Polski Pacjent z AZS wydaje na leczenie 4-razy więcej niż statystyczny Europejczyk! Hubert Godziątkowski Częste wizyty u specjalistów w ramach opieki prywatnej, do których pacjenci są zmuszeni ze względu na długi czas oczekiwania na wizytę w ramach NFZ, codziennie stosowane, w większości nierefundowane, leki, maści i dermokosmetyki, czy niezbędna dieta, generują dla pacjenta bardzo duże koszty i znacznie uszczuplają jego budżet domowy. Zgodnie z raportem European Federation of Allergy and Airways (EFA) z 2018 r., średni koszt ponoszony przez pacjenta w związku z atopowym zapaleniem skóry wynosi 927 euro/rok (ok. 4150 zł/rok). W Polsce te koszty są znacznie wyższe. Jak […]
Składniki: 1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju z pestek winogron (ew. 3/4 szkl. oleju rzepakowego), 1 szkl. soku pomarańczowego (kwaśny, typu Hortex), 1 i 1/2 szkl. mąki samorosnącej, 1 saszetka proszku do pieczenia, Margaryna roślinna lub olej do posmarowania foremki, Opcjonalnie sok z 1/2 średniej cytryny dla smaku, Polewa: 1 tabliczka dowolnej, bezmlecznej czekolady. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 10min. + 35min. pieczenie. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Małą foremkę posmarować margaryną bezmleczną lub olejem. Sok pomarańczowy wymieszać w misce z olejem i cukrem starannie, najlepiej do uzyskania emulsji. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli używamy zwykłej mąki będziemy potrzebować […]
Składniki: Ciasto ptysiowe, pokrojone na 2 krążki o średnicy 10cm*, 1 czerwona papryka, 300g marchwi, 1 średniej wielkości pomidor, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, Sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Ciasto ptysiowe przyrządzić według osobnego przepisu. (poniżej) Z papryki usunąć gniazda nasienne, gotować 20min w garnku do gotowania na parze na maksymalnej mocy. Wyjąć z garnka i zostawić w plastikowej torebce na 10 min, aby usunąć skórkę. Pokroić marchew w kostkę, położyć na tacy do gotowania na parze, gotować na parze, pod przykryciem, […]
Składniki: 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/2 szkl. mąki pszennej białej, 1 łyżka wody, 1 łyżka oleju z pestek winogron, 2 łyżki wegańskiego masła (tylko dla smaku, można ominąć), 1 łyżeczka cukru lub 2-3 łyżeczki syropu klonowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Szczypta soli, Dodatki według uznania. Dla przykładu: syrop klonowy, cukier, pasta czekoladowa owoce. Sposób przygotowania: Czas przygotowania: 5 min. + smażenie. Składniki zblendować. Ciasta przed pieczeniem należy spróbować i ewentualnie dodać cukru. Syrop klonowy to zdrowsza alternatywa, ale jego smak różni się w zależności od producenta, więc nie obejdzie się bez kilku prób smaku. W zależności od […]
Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 1/2 średniej cukinii, 1 marchewka, 3 łyżki kukurydzy (z puszki lub świeżej z kolby), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub innych ulubionych ziół (np. pietruszki, bazylii), 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, Sól, Przyprawy: jak lubimy, np. 1 łyżeczka curry albo 1 łyżeczka suszonego tymianku i 1/4 łyżeczki kurkumy, Sól, pieprz, opcjonalnie chili, Olej do smarowania kotlecików. Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć przez 2 minuty drobno pokrojoną cebulkę, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i z grubsza posiekany czosnek. Po solić […]
Składniki: Kalafior w cieście: 1 głowa kalafiora, umyta i podzielona na różyczki, 90g mąki pszennej, 60g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, spora szczypta soli, 220ml jasnego piwa, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki chili, Świeżo mielony pieprz, Olej rzepakowy do smażenia w głębokim tłuszczu, Salsa pomidorowa: 250ml przecieru pomidorowego, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki cukru, 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego, 1 łyżeczka skrobi (w zależności od tego, jak wodniste są nasze pomidory, można dać mniej skrobi), Sól, pieprz, chili, szczypta curry, szczypta cynamonu. Sposób przygotowania: Kalafiora najlepiej umyć wcześniej […]
Składniki: Faszerowane pomidory: 6-8 pomidorów, 1 cebula, 1 średniej wielkości cukinia, 1 czerwona papryka, 1 bakłażan, 2 łyżki oliwy, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego, Sól, pieprz. Pesto: 1 szklanka luźno ułożonych liści oregano lub bazylii, 1/3 szklanki orzechów nerkowca (ew. pestek słonecznika/migdałów/innych orzechów czy pestek), Oliwa z oliwek, Sól. Sposób przygotowania: Ten etap robimy z wyprzedzeniem: bakłażana kroimy w drobną kostkę (ok. 1/2cm), solimy i odkładamy w durszlaku na godzinę. Po tym czasie odciskamy, pozbywając się nadmiaru wody. Przygotowujemy resztę warzyw: cebulę kroimy w kostkę, paprykę i cukinię w 0,5-centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i […]
Składniki: 250g mąki, 70g oliwy z oliwek, 90ml wody, 1 łyżka octu winnego, 7g soli, 1 łyżka posiekanego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego (można użyć swoich ulubionych ziół), Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać w misce z rozmarynem i chili. W drugiej misce roztrzepać wodę, sól, ocet i oliwę. Wlać mokre składniki do miski z wodą i wyrobić ciasto, wygniatając je przez kilka minut (jak ciasto na pierogi). Przykryć i odstawić na 1/2 godziny. Ponownie zagnieść i odrywać kawałki wielkości orzecha laskowego w łupinie. Każdy kawałek rolować, jak przy robieniu ślimaków z plasteliny i zlepić razem końce, […]
Składniki: 1 szklanka (220 ml) mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Szczypta soli, 1 łyżka dowolnych otrębów (opcjonalnie), 1,5 łyżki brązowego cukru, 1 szklanka (220 ml) dowolnego „mleka” roślinnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania: W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Wlać mleko roślinne, olej i sok z cytryny. Zamieszać tylko do połączenia składników (można zostawić trochę grudek, zbyt długie mieszanie może poskutkować gumowatymi plackami). Odstawić na 5 minut. Smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, można lekko posmarować ją tłuszczem. Przewracać na drugą stronę, kiedy na całej powierzchni placka pojawią się bąbelki. Podawać z […]
Składniki: 200 g wiórków kokosowych, 1,5 l wody. Sposób przygotowania: Wiórki zalewamy wodą i pozostawiamy na cała noc. Rano podgrzewamy wiórki z wodą do temperatury ok 65 stopni, podgrzaną masę blendujemy. Przelewamy przez sitko lub gazę. Mleko przelewamy do szklanych butelek. Pozostałą masę można wykorzystać do ciast lub deserów. Mleko kokosowe jest źródłem składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, selen, miedź. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.
Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1,5 l wody, 3 daktyle Szczypta soli, Ksylitol. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zblendować, na najwyższych obrotach do czasu aż napój stanie się jednorodne w konsystencji. Przecedzić przez sitko lub gazę, przelać do szklanych butelek. Kasza jaglana powstaje z prosa. Jako jedyna spośród kasz zawiera ditlenek krzemu (krzemionkę). Ten rzadko występujący w produktach spożywczych związek ma leczniczy wpływ na stawy oraz na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana posiada właściwości antywirusowe, wysuszające i ocieplające, dlatego też napój jaglany pomaga łagodzić objawy przeziębienia, wzmacnia organizm podczas chorób związanych z zapaleniem górnych dróg oddechowych. […]
Składniki: 1 szklanka łuskanych nasion konopii, 1,5 l szklanki wody, 1 łyżka miodu. Sposób przygotowania: Nasiona przepłukać kilka razy wodą. Zalać wodą by przykryły ziarenka. Odstawić na noc. Następnie ponownie przepłukać i odcedzić. Zalać 1,5 l zimnej wody i dokładnie zmiksować. Odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Nasiona konopi zawierają 24 % tłuszczu, 30 % białka i 12% błonnika. Te pozbawione łusek (bez błonnika) mają nawet 40% białka identycznego jak w mięsie. To jedyna roślina, której białko składa się z 20 aminokwasów. Konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit. Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z […]
Składniki: 300 g ziaren soi, 2 l wody, Łyżka syropu z agawy lub innego słodu. Sposób przygotowania: Soję zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnie płuczemy kilkukrotnie ziarna i blendujemy. W garnku zagotowujemy 2 l wody i dodajemy powstałą masę sojową, cały czas mieszając. Przecedzamy przez sito lub gazę, do czystego mleka dodajemy słodu wg uznania. Jeżeli smak napoju jest zbyt intensywny możemy go rozcieńczyć wodą. Pozostała po odcedzeniu pulpa to okara, można ją użyć do wypieków, pasztetów, klusek i burgerów. Soja to ziarno, które jest uważane za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Soja jest także […]
Składniki: 200 g płatków owsianych, 1,5 l wody. Sposób przygotowania: Płatki wsypać do blendera i rozdrobnić. Następnie przesypać do szklanego naczynia, zalać 1,5 l gorącej wody, odstawić na 30 min. Wymieszać i przecedzić przez sito wyłożone gazą. Mleko owsiane charakteryzuje się obecnością w swoim składzie dużej ilości białka, tłuszczów, a także witamin, m.in. z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy E i składników mineralnych, w tym żelaza, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, cynku i magnezu. Wśród bogactwa składników żywieniowych trudno nie wymienić błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a także polepszenia flory jelitowej. Idealny jest do […]
Składniki: 2/3 szklanki ryżu, 2 l wody, Szczypta soli, 1 łyżka brązowego cukru. Sposób przygotowania: Ryż należy wypłukać, a następnie gotować w osolonej wodzie. Czas gotowania ok. godziny. Po ostudzeniu dodajemy wodę , cukier i blendujemy na jednolita masę. Przechowujemy w lodówce w szklanym naczyniu. Do mleka możemy dodać kakao lub czekoladę w proszku dla uzyskania napoju smakowego. Napój ryżowy zawiera duże ilości białka i wapnia.
Składniki: 250 g migdałów obranych, 1,5 l wody. Sposób przygotowania: Jeżeli nie mamy obranych migdałów, musimy je w pierwszej kolejności sparzyć, a następnie obrać. Tak przygotowane migdały namaczamy przez noc. Następnie płuczemy i odcedzamy, blendujemy, dodajemy 1,5 l wody i ponownie miksujemy. Mleko przelewamy przez sito wyłożone gazą, a następnie do dzbanka lub szklanej butelki. Możemy dosłodzić wg uznania. Tak przygotowany napój jest skarbnicą wapnia. Migdały zwierają w sobie również bogactwo witamin z grupy B i E, oraz składników mineralnych takich jak wapń, potas, selen, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałą masę migdałową możemy wykorzystać do przygotowania ciast, ciastek […]
Skóra chorych na AZS pozbawiona jest naturalnej różnorodności mikrobiologicznej W czasie zaostrzeń choroby we florze bakteryjnej skóry pacjentów z AZS przeważa gronkowiec złocisty. Każde zaostrzenie objawów AZS może być związane z infekcją, najczęściej gronkowcową, a eradykacja gronkowca złocistego wpływa na poprawę przebiegu choroby. Wyniki badań wskazują na skuteczność terapeutyczną oktenidyny, chlorheksydyny, mupirocyny, kwasu fusydowego oraz retapamuliny w stosunku do gronkowca złocistego. Zastosowanie antyseptycznych kąpieli z dodatkiem podchlorynu sodu zmniejsza liczbę bakterii, redukuje świąd i poprawia stan kliniczny pacjenta Nie zaleca się przewlekłego stosowania antybiotyków miejscowych ze względu na możliwość powstania antybiotykooporności. Uzasadnieniem dla stosowania antybiotyków doustnych jest zaostrzenie AZS z […]