U dzieci w wieku od 6 miesięcy do 10 lat z ciężkim AZS (SCORAD ponad 50 punktów) można zastosować tzw. mokre opatrunki. Metoda ta polega na nakładaniu dwóch warstw opatrunków. Pierwszą, wilgotną warstwę stosuje się bezpośrednio na skórę posmarowaną emolientem lub proponianem flutikazonu w stężeniu 0,05% lub furoinianem mometazonu w odpowiednim rozcieńczeniu (1 : 3, 1 : 9, 1 : 19), a następnie na warstwę mokrego opatrunku zakłada się drugą, suchą warstwę opatrunku powierzchownego. Terapia trwa od 3 do 14 dni, prowadzona jest pod ścisłą kontrolą lekarską, przy zastosowaniu rozcieńczonych mGKS, najczęściej w warunkach szpitalnych, i wymaga porannego monitorowania stężenia […]
Miejscowe glikokortykosteroidy Miejscowe glikokortykosteroidy (mGKS) stanowią podstawę leczenia AZS od ponad 50 lat. W skojarzeniu z emolientami zapewniają one znakomity efekt terapeutyczny. Ze względu na suchość skóry preferowane są mGKS w postaci maści, z wyjątkiem zmian sączących, na które należy stosować lżejsze postacie (lotion, aerozol, krem). Aplikacja mGKS zmniejsza kolonizację skóry gronkowcem złocistym. W okresie zaostrzeń zaleca się stosowanie mGKS o średniej sile działania najlepiej wieczorem, gdyż poza efektem przeciwzapalnym wykorzystuje się ich właściwości przeciwświądowe]. Ze względu na dużą skuteczność uzyskiwaną w krótkim czasie od wdrożenia terapii oraz niską cenę mGKS są często nadużywane. U dzieci w związku z odmiennością […]
W koncepcję działań profilaktycznych wpisuje się również stosowanie emolientów. Wykazano, że wdrożenie u dzieci z grup ryzyka rozwoju AZS terapii emolientowej od urodzenia istotnie zmniejsza to ryzyko. Aplikowanie emolientów od 1. dnia życia u dzieci urodzonych w rodzinach z atopią o połowę zmniejsza ryzyko rozwoju AZS . Badana jest rola emolientów w zahamowaniu marszu alergicznego oraz ich powszechnego zastosowania w profilaktyce w grupach ryzyka AZS i populacji ogólnej. Emolienty zawierają substancje okluzyjne (wazelina, parafina, oleje mineralne) Które zmniejszają przeznaskórkową utratę wody (transepidermal water loss – TEWL), nawilżające – wiążące wodę humektanty (np. mocznik, sorbitol, glicerol, kwas mlekowy) oraz lipidy uszczelniające barierę […]
Atopowe zapalenie skóry. Interdyscyplinarne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Część II. Leczenie ogólne i nowe terapie. Autorzy: Roman J. Nowicki, Magdalena Trzeciak, Maciej Kaczmarski, Aleksandra Wilkowska, Magdalena Czarnecka-Operacz, Cezary Kowalewski, Lidia Rudnicka, Marek Kulus, Agnieszka Mastalerz-Migas, Jarosław Peregud-Pogorzelski, Małgorzata Sokołowska-Wojdyło, Radosław Śpiewak, Zygmunt Adamski, Joanna Czuwara, Monika Kapińska-Mrowiecka, Andrzej Kaszuba, Dorota Krasowska, Beata Kręcisz, Joanna Narbutt, Sławomir Majewski, Adam Reich, Zbigniew Samochocki, Jacek Szepietowski, Katarzyna Woźniak. Opracowanie wersji interaktywnej artykułu: Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych. Wprowadzenie W przypadku atopowego zapalenia skóry (AZS) o ciężkim przebiegu i przy braku […]
Obejrzyj zapis transmisji z Konferencji Medycznej Akademia Dermatologii i Alergologii-warsztaty „Wet Wrap Treatment”- Prof. Roman Nowicki, Docent Magdalena Trzeciak, Mgr Hubert Godziątkowski.
Atopowe zapalenie skóry. Interdyscyplinarne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Część I. Profilaktyka, leczenie miejscowe i fototerapia. Autorzy: Roman J. Nowicki, Magdalena Trzeciak, Maciej Kaczmarski, Aleksandra Wilkowska, Magdalena Czarnecka-Operacz, Cezary Kowalewski, Lidia Rudnicka, Marek Kulus , Agnieszka Mastalerz-Migas, Jarosław Peregud-Pogorzelski, Małgorzata Sokołowska-Wojdyło, Radosław Śpiewak, Zygmunt Adamski, Joanna Czuwara, Monika Kapińska-Mrowiecka, Andrzej Kaszuba, Dorota Krasowska, Beata Kręcisz, Joanna Narbutt, Sławomir Majewski, Adam Reich, Zbigniew Samochocki, Jacek Szepietowski. Opracowanie wersji interaktywnej artykułu: Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych. Wprowadzenie – atopowe zapalenie skóry Atopowe zapalenie skóry (AZS), inaczej wyprysk atopowy, to bardzo […]
Ryzyko powstania uczulenia na białka mleka krowiego i/ lub inne alergeny pokarmowe, zależy od wieku dziecka i predyspozycji do rozwoju alergii zarówno osobniczych, jak i rodzinnych. Prof. dr hab. n. med. Maciej Kaczmarski Zbyt wczesny lub zbyt późny kontakt organizmu niemowlęcia z obcym białkiem (alergenem) może zwiększyć ryzyko uczulenia na białka mleka krowiego, białka jaja i inne pokarmy pozamleczne, stosowane w żywieniu niemowląt. Dlatego zgodnie z aktualnymi zaleceniami kontakt z alergenami pokarmowymi winien mieć miejsce pomiędzy 4. i 6. miesiącem życia niemowlęcia. Zalety karmienia naturalnego Mając na względzie skład biologiczny i właściwości ochronne mleka kobiecego zaleca się karmienie naturalne niemowląt […]
Co wiesz o pokrzywce? Wbrew powszechnemu przekonaniu rzadko kiedy ma ona związek z alergią i może być objawem różnych chorób. Anna Przyborska Pokrzywka (łac. urticaria) To grupa chorób o różnych przyczynach i o zbliżonym obrazie klinicznym, w przebiegu której na skórze, pod wpływem zadziałania jakiegoś czynnika, tworzą się wypukłe bąble. Bąble są zewnętrznym objawem powstającego przy pokrzywce obrzęku skóry właściwej w wyniku rozszerzenia i zwiększenia przepuszczalności naczyń krwionośnych. Nazwa choroby pochodzi od rośliny pokrzywy, która powoduje oparzenia podobne do zmian na skórze przy pokrzywce. Objawy Podstawowym objawem pokrzywki są bąble pokrzywkowe, o różnych kształtach i rozmiarach, od kilku milimetrów do zmian obejmujących znaczne […]
Składniki: 240g pomidorów z puszki, 1-2 bardzo dojrzałe banany (150g po obraniu, w sezonie banany można zastąpić puree z pieczonej dyni), 130g brązowego cukru, 100g oleju, 2 pełne łyżki tahiny – pasty z sezamu (wzbogaca smak ciasta, ale jeśli jej nie mamy – możemy zastąpić 3 dodatkowymi łyżkami oleju), 350g mąki, 1,5 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody, 1/2łyżeczki proszku do pieczenia, Duża szczypta soli, Opcjonalnie: garść drobnych rodzynek, garść orzechów włoskich. Przygotowanie: Jeśli używamy rodzynek, zalewamy je wodą lub naparem herbacianym. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, kiedy poczujemy ich przyjemny, orzechowy […]
Te wegańskie kotleciki są delikatne w smaku, idealnie nadają się aby zapakować je na wynos – dla dziecka do szkoły czy dla całej rodziny na wyjazd. Ich zrobienie nie wymaga dużo czasu. Są zdrowe, a w wersji całkowicie zblendowanej i upieczonej można podać je również niemowlętom. Dodatkową zaletą jest to, że przepis można dość łatwo modyfikować – publikujemy wersję bezglutenową, bezjajeczną, ale każdy ze składników można zastąpić czymś innym. Składniki: 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej, 1 liść laurowy, 1/2 dużej marchewki, startej na małych oczkach, 4 małe pieczarki, drobno pokrojone, 1 cukinia, starta na dużych oczkach, 1/2 dużej cebuli, […]
Bardzo przydatne są ekstra szybkie dania jednogarnkowe, ale tylko pożywne, zdrowe oraz co najważniejsze, poczekają w lodówce kilka dni. To danie ma jeszcze jedną zaletę – każdego dnia można je podać inaczej, posypać za każdym razem innymi ziołami, jako podstawę użyć zamiast ryżu puree ziemniaczanego, komosy ryżowej, kaszki kuskus etc. Do zalet tego dania należy również to, że do jego wykonania nie musimy użyć „kostki rosołowej”. Najlepszą rekomendacją jest, że moja dwulatka pochłonęła pełen talerz, a z jedzeniem wybitnie się nie lubi. Na koniec wymamrotała z pełną jeszcze buzią „pycha”. Takie dania warto podawać z dużą ilością sosu, taką półzupę. […]
Atopowe zapalenie skóry (AZS) U osób starszych może przebiegać zarówno jako kontynuacja choroby od okresu dzieciństwa, jak i ujawnić się dopiero w starszym wieku. Wówczas mówi się o tzw. adult-onset atopic dermatitis. Na podstawie danych z piśmiennictwa częstość występowania AZS u osób dorosłych określa się na 1–3%. Atopowe zapalenie skóry (AZS) u osób starszych może przebiegać zarówno jako kontynuacja choroby od okresu dzieciństwa, jak i ujawnić się dopiero w starszym wieku. Wówczas mówi się o tzw. adult-onset atopic dermatitis. Na podstawie danych z piśmiennictwa częstość występowania AZS u osób dorosłych określa się na 1–3%. Jednakże ryzyko zachorowania w populacji starszej […]
Nowe badania przynoszą jednak kolejne odkrycia, na które warto zwrócić uwagę, by jeszcze lepiej i skuteczniej radzić sobie z AZS – jego wystąpienie nie oznacza bowiem, że nie można prowadzić dobrego, szczęśliwego życia i czerpać z niego satysfakcji, choć często „opanowanie”stanu skóry wymaga czasu i wysiłku. Czy możemy pomóc sobie w tym probiotykami? Jak „dobroczynne bakterie” wpływają na nasz system odpornościowy? Czy istnieje szansa, że poprawią stan naszej skóry lub pozwolą uniknąć AZS w przyszłości? Odpowiedź na te i wiele innych pytań prezentujemy poniżej. Lek. Karina Polak Rola jelit w rozwoju chorób alergicznych Obserwowany w ciągu ostatnich lat wzrost zachorowań […]
Laktoza, inaczej zwana cukrem mlekowym C12H22O1 to dwucukier obecny w niektórych pokarmach mlecznych. Laktoza stanowi ważne źródło energii a jej obecność w diecie zwiększa wchłanianie wapnia oraz wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Jej obecność w jadłospisie dba o prawidłowy stan błony śluzowej jelita grubego i wspiera układ odpornościowy. Kiedy w brzuchu burczy a jelita dostają skurczy…. Słów kilka o nietolerancji laktozy Anna Przyborska Laktoza inaczej zwana cukrem mlekowym C12H22O1 to dwucukier obecny w niektórych pokarmach mlecznych. Laktoza stanowi ważne źródło energii a jej obecność w diecie zwiększa wchłanianie wapnia oraz wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Jej obecność w […]
Na łamach Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology opublikowano przegląd systematyczny oraz metaanalizę oceniająca związek stężenia cynku we krwi z AZS oraz wpływ suplementacji cynku na ciężkość AZS. Sugeruje się, że niedobór cynku może wiązać się z atopowym zapaleniem skóry (AZS). Cynk jest składnikiem enzymów odpowiedzialnych za przebudowę naskórka oraz jest niezbędny do ekspresji filagryny, która tworzy barierę skórną. Ponadto obserwuje się, że miejscowa aplikacja cynku wiąże z modulacją stanu zapalnego w skórze oraz działaniem przeciwbakteryjnym. Na łamach Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology opublikowano przegląd systematyczny oraz metaanalizę oceniająca związek stężenia cynku we […]
Promowane współcześnie w medycynie holistyczne podejście do Pacjenta w przypadku atopowego zapalenia skóry powinno być koniecznością. Lek. Karina Polak W trakcie leczenia należy zwrócić uwagę na wszystkie aspekty – nie tylko łagodzenie stanów zapalnych i nawilżanie skóry, ale także higienę, unikanie infekcji i nadkażeń, naukę technik redukujących stres, a nawet… odpowiednią dietę. Część spośród wymienionych na przestrzeni lat została już dokładnie zbadana, opisana i włączona do standardów oraz wytycznych leczenia. Postęp przynosi jednak nowe informacje, które dla części z nas –Atopików – nierzadko okazują się kluczowe. W publikacjach naukowych od kilku lat podnoszony jest coraz częściej temat nietolerancji histaminy (ang. […]
Wykonywane 2-3 razy w tygodniu kąpiele w roztworze podchlorynu sodu pomagają złagodzić stany zapalne i zapobiegać zakażeniom skóry, poprzez ograniczanie kolonizacji bakterii na skórze. Ta receptura zakłada stężenie chloru w kąpieli, nie większe aniżeli w przeciętnym basenie pływackim. Czego potrzebujesz? Wanna, woda, standardowy domowy nieskoncentrowany wybielacz 5,25% podchlorynu sodu, łyżeczki miarki Jak zrobić kąpiel podchlorynową? KROK 1. Wypełnij wannę letnią wodą. KROK 2. Dodaj ½ szklanki wybielacza do wypełnionej wodą standardowej wanny (ok. 180 l.) lub 2 łyżki stołowe wybielacza do wanienki dziecięcej (ok. 18 l.). W efekcie powinniśmy uzyskać 0,005% roztwór podchlorynu sodu. Ostatnio na rynku pojawiła się nowość. Jest dostępny preparat Atopigo® – który jest gotowym […]
Przy AZS i innych stanach chorobowych skóry, warto włączyć do pielęgnacji niektóre zioła, szczególnie te, które regulują procesy immunologiczne lub mają zdolność redukowania stanów zapalnych. Omówione w artykule zioła, są odpowiednie również dla skóry wrażliwej. Agnieszka Waszak Kociołek Wiedźmy to miejsce, w którym dzielę się wiedzą o ziołach, zachęcam korzystania z mocy natury, do poznawania rosnących w zasięgu ręki pospolitych „chwastów roślin rosnących na łąkach, w lasach i w ogrodach. Wiele z nich ma wspaniałe właściwości — kulinarne, zdrowotne, kosmetyczne. To wszystko się ze sobą łączy, jesteśmy tym, co jemy, czym pielęgnujemy naszą skórę.Prowadzę ziołowe warsztaty, podczas których uczestnicy dowiadują […]
Oryginalny chlebek bezglutenowy z bananów i kaszy gryczanej. Składniki: 3 średnie banany, 200 gram mąki gryczanej (kaszę gryczaną niepaloną mielimy w młynku do kawy uzyskując mąkę), Łyżeczka cynamonu, Łyżeczka sody, 200ml mleka roślinnego, Rodzynki, żurawina, daktyle – wg preferencji. Przygotowanie: Wszystko razem mieszamy i pieczemy w formie (keksówce) w 180 stopniach, przez 40 minut.
Pyszny i ultra-szybki sorbet, bez jaj i mleka. Składniki: 450g mrożonych truskawek lub innych ulubionych owoców, 150ml mleka kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładką puszystą masę. Taki sorbet jeśli nie zdąży się rozmrozić możemy zjeść od razu lub przełożyć do plastikowych pojemniczków i włożyć do zamrażalnika „na później”.
Pyszne i oryginalne ciasto w diecie bezmlecznej i bezjajecznej. Składniki: Na ciasto (tortownica 18 cm): 2 puszki konserwowej czerwonej fasoli, 3 małe dojrzałe banany, 3-4 łyżki musu z jabłek (opcjonalnie), 4 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob), 2 łyżki oleju kokosowego (lub zamiennie zwykły olej rzepakowy), 6 łyżeczek cukru trzcinowego (lub zamiennie np. Stevia), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub zamiennie 2 łyżeczki sody oczyszczonej). Na polewę czekoladową: 2 łyżki oleju kokosowego (lub margaryny z tłuszczów roślinnych-bez mleka i masła), 3 kopiaste łyżki kakao (lub zamiennie Karob), 4 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżki napoju roślinnego, tzw. „mleko”: jaglane/ryżowe/orkiszowe/migdałowe. Przygotowanie: Ciasto: […]