Pozytywne zielona pasta z domowym pesto z awokado. Składniki: Makaron (jaki kto lubi), 1 awokado, Pół pęczka pietruszki, Lubczyk do smaku, 4 garści prażonego słonecznika, 3 garści prażonych pestek dyni, Do smaku sól morska z jodem i kolorowym pieprzem. Wykonanie: Awokado obieramy ze skórki, ziarna prażymy na suchej patelni, wszystkie składniki mieszamy i blendujemy. Do gotowej masy można dodać łyżkę stołową oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu) i całość podgrzać w rondelku. W tak zwanym międzyczasie, gotujemy makaron. Po ugotowaniu, odcedzamy makaron i w garczku dodajemy ciepłe pesto z awokado, całość mieszamy, podajemy w jednej misce lub nakładamy porcje na […]
Publikujemy Ranking Top10 Emolienty 2022. Który emolient został produktem roku wg Rankingu PTCA? Czy Twój emolient znalazł się w dziesiątce najlepszych dermokosmetyków 2022r.? Sprawdź! Zgodnie z tradycją, publikujemy oficjalny, doroczny Ranking „TOP10 Emolienty 2022”. W tym roku nasza atopowa społeczność do szranków wyłoniła 44 produkty. Zgodnie z założeniami Rankingu, wszystkie produkty ocenialiśmy wg czterech kryteriów wraz z przypisanymi wagami każdego z nich. Najwyższą wagę przypisaliśmy Waszym czyli pacjentów i opiekunów opiniom i ocenom – dziękujemy za Wasze głosy w ankiecie z Zamkniętych Grup Wsparcia! Kolejnymi istotnymi czynnikami oceny były odpowiednio: cena za 100 gram produktu (im taniej tym lepiej), oceny […]
W opublikowanym dziś projekcie listopadowej listy refundacyjnej znalazły się wreszcie terapie przeznaczone do leczenia dzieci i młodzieży z ciężką postacią AZS oraz kolejny lek przeznaczony do leczenia pacjentów dorosłych. Co to oznacza dla pacjentów? Oznacza to, że od 1 listopada 2022r r. dzięki decyzji Ministra Zdrowia dotychczasowy program lekowy poszerzony zostanie o 3 nowe substancje czynne, a leczeniem terapią biologiczną objęci zostaną też pacjenci z ciężką postacią AZS już od 6 roku życia (przyp. red. dotychczas z terapii biologicznej mogli bezpłatnie korzystać jedynie pacjenci dorośli). Nasz głos został wysłuchany! Cieszymy się, że nasze starania i prośby kierowane do Ministerstwa znalazły swój szczęśliwy finał. Objęcie […]
Minister Zdrowia zapowiada duże zmiany dla pacjentów z AZS na listach refundacyjnych już od listopada. Sprawdź co się zmienia. Refundacja nowoczesnego leczenia AZS dla młodzieży i dzieci już od listopada – zapowiada vice minister zdrowia Maciej Miłkowski !!! Poniżej wypowiedź Pana Ministra Macieja Miłkowskiego w zakresie planowanych zmian na listach refundacyjnych:
(FDA) zatwierdziła Dupixent® (dupilumab) do leczenia dorosłych pacjentów z prurigo nodularis (świerzbiączka guzkowa). ŹRÓDŁO: INFORMACJA PRASOWA Dzięki temu zatwierdzeniu Dupixent staje się pierwszym i jedynym lekiem wskazanym w leczeniu prurigo nodularis w USA. Prurigo nodularis jest przewlekłą, wyniszczającą chorobą skóry, u podłoża której leży zapalenie typu 2. FDA oceniła wniosek Dupixent dotyczący prurigo nodularis w ramach przeglądu priorytetowego, który jest przyznawany terapiom mogącym potencjalnie zapewnić znaczącą poprawę w leczeniu, diagnozowaniu lub zapobieganiu poważnym schorzeniom. Dupixent znacząco zmniejszył świąd i zmiany skórne w porównaniu z placebo w programie direct-to-Phase 3 składającym się z dwóch badań głównych. Około 75 000 dorosłych osób […]
06 czerwca br. Rada Przejrzystości Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji opublikowała stanowisko w sprawie refundacji leczenia biologicznego dupilumabem dla dzieci w wieku 6-11 lat z ciężką postacią atopowego zapalenia skóry. Czytaj więcej: Dziś odbyło się posiedzenie Rady Przejrzystości AOTMiT, podczas którego omawiano zasadność przyjęcia do refundacji (wprowadzenie programu lekowego-leczenie dupilumabem) dla ciężkiej postaci atopowego zapalenia skóry u dzieci w wieku 6-11 lat. W posiedzeniu uczestniczył, reprezentując środowiska pacjenckie – Hubert Godziątkowski-Prezes Polskiego Towarzystwa Chorób Atopowych (PTCA), który zreferował sytuację pacjentów w Polsce, ich niezaspokojone potrzeby terapeutyczne jak i również odpowiadał na pytania z zakresu kosztów pośrednich (ponoszonych przez gospodarstwa domowe)-które obciążają budżety rodzinne, […]
Tak nastolatki z atopowym zapaleniem skóry opisują swoją chorobę w pierwszym w Polsce badaniu na temat wpływu AZS na życie młodzieży. Sprawdź wyniki badania. Wyniki przeprowadzonego przez Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych w ramach ogólnopolskiej kampanii Zrozumieć AZS badania [1] jasno wskazały, że młodzież z atopowym zapaleniem skóry doświadcza tej choroby w sposób wyjątkowo trudny. Zdaniem dr n. hum. Magdaleny Nowickiej z Uniwersytetu SWPS – AZS może mieć wręcz destrukcyjny wpływ dla rozwoju psychicznego i szeroko rozumianego dobrostanu nastolatków. – Rozdrapane do krwi, sączące się rany powodują ból i cierpienie jakiego zdrowy człowiek nie jest w stanie sobie wyobrazić. Aż u 80% badanych wywołują frustrację i bezsilność – […]
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaakceptowała dupilumab w zastosowaniach dla najmłodszych dzieci. Biologiczny lek dla najmłodszych na szybkiej ścieżce FDA Źródło: Termedia.pl Akceptacji dokonano na podstawie tzw. sBLA (supplemental Biologics License Application), czyli dodatkowej licencji biologicznej dla szybkiej ścieżki testów terapeutyku. Jeśli badania zostaną ukończone pomyślnie, jeszcze w tym roku dupilumab otrzyma akceptację dla wskazań stosowania w atopowym zapaleniu skóry o nasileniu od średniego do ciężkiego dla dzieci w wieku od 6 miesięcy do 5 lat. Będzie to wtedy pierwszy lek biologiczny podawany dzieciom ze średnim nasileniem objawów atopowego zapalenia skóry. Proponowany model terapeutyczny to terapia uzupełniająca, w przypadku jeśli […]
Aby pierogi uzyskały żółty kolor do ciasta dodajemy 1/2 łyżki kurkumy suszonej lub 1 łyżeczkę świeżej tartej, jeżeli ciasto ma ciasto będzie zbyt blade, dodajemy więcej kurkumy. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie na ciasto do pierogów. Farsz: 500 g pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia, Natka pietruszki, Sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy pieczarki, smażymy do momentu wyparowania wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przestygnięciu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Możemy również zrobić czerwone ciasto – aby pierogi uzyskały czerwony […]
Aby pierogi uzyskały zielony kolor dodajemy do ciasta masę szpinakową. Do masy potrzebujemy 3 garści świeżego szpinaku, szpinak płuczemy, zalewamy wrzątkiem, czekamy 30 sekund i odsączamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy 1/2 szklanki wrzątku i mielimy na gładką masę. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawom dodając mniej gorącej wody tj. 1/3 szklanki oraz masę szpinakową. Farsz: 1 opakowanie kaszy gryczanej, Garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków), 1 cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia, Natka pietruszki, Sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem, gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Studzimy i odsączamy, kroimy w drobne kawałki. Cebulę […]
Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, Olej rzepakowy, Duża cebula, Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Sposób przygotowania: Filety śledziowe należy namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej całą noc. Cebulę pokroić w cienkie piórka i osolić. Pozostawić na 20 min, aby zmiękła i nie była tak intensywna w smaku. Śledzie należy pokroić w kawałki wg własnego uznania, oprószyć pieprzem, włożyć do słoika, przekładając cebulą i przyprawami, zalać olejem. Najlepiej przygotować 3-4 dni przed Wigilią, przechowywać w lodówce. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Składniki: 1 kg filetów rybnych (np dorsz, morszczuk, mintaj), 2 średnie cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, Mały seler, mały por – biała część, 3 szklanki wody, 100 g koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki mąki do panierowania, Olej roślinny do smażenia, Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, oregano. Sposób przygotowania: Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Rybę wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Na patelni na której smażyła się ryba, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać […]
Składniki: 800 g kapusty kiszonej, 100 g suszonych grzybów, 1 duża cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec. Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć w gorącej przygotowanej wodzie, najlepiej moczyć przez całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Następnie odcedzić, zachowując wywar z grzybów. Grzyby pokroić. Kapustę opłukać, posiekać, włożyć do garnka wraz z przyprawami: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i gotować w wodzie z grzybów, do miękkości ok 60 minut. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju rzepakowym. Grzyby i cebulę dodać do ugotowanej kapusty, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Najlepiej kapustę ugotować kilka dni przed Wigilią.
Składniki: 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 duża cebula, 4 ogórki kiszone, 2 jabłka, Puszka zielonego groszku, 2 łyżki musztardy. Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Marchewkę i pietruszkę ugotować w oddzielnym garnku. Odcedzić, wystudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski. Cebulę, ogórki i jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do miski. Dodać groszek oraz 2 łyżki musztardy, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez roślinny. Majonez roślinny – składniki: 100 ml niesłodzonego mleka roślinnego, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka octu winnego, 200 ml oleju roślinnego – najlepiej rzepakowego. Sposób przygotowania: Zmiksować […]
Składniki na krem z buraków: 12 buraków średniej wielkości, 1 łyżka oleju rzepakowego, Szklanka soku jabłkowego, najlepiej mętnego, 2 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki śmietanki ryżowej, Grzanki – najlepiej z pieczywa żytniego. Krem – przygotowanie: Buraki szorujemy, smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia, wstawiamy na 1,5 – 2 h do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Pieczemy, aż będą miękkie. Studzimy, zostawiamy 4 buraki, pozostałe 8 obieramy, kroimy, następnie, zalewamy sokiem i wywarem oraz dodajemy 2 łyżki śmietanki ryżowej, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietanki ryżowej oraz grzankami, które można wyciąć foremką do świątecznych pierników, tak […]
Składniki na zupę: 300 g grzybów mrożonych – mieszanych, najlepsze będą borowiki i podgrzybki, 100 g grzybów suszonych, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 cebula, 1,5 litra wywaru warzywnego, 200 ml śmietanki ryżowej (zagęszczony produkt bezglutenowy), Natka pietruszki, Makaron – polecam łazanki lub orzo. Zupa – przygotowanie: Zaczynamy od namoczenia grzybów suszonych, zalewamy gorącą wodą na min 2 godziny (można dłużej). Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy, po zeszkleniu dodajemy rozmrożone grzyby, podsmażamy. Odcedzamy grzyby, zachowując wywar z grzybów. Następnie kroimy. Do ugotowanego wcześniej wywaru warzywnego dodajemy podsmażone grzyby z cebulką, pokrojone grzyby oraz wywar grzybowy. Gotujemy […]