Aby pierogi uzyskały żółty kolor do ciasta dodajemy 1/2 łyżki kurkumy suszonej lub 1 łyżeczkę świeżej tartej, jeżeli ciasto ma ciasto będzie zbyt blade, dodajemy więcej kurkumy. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie na ciasto do pierogów. Farsz: 500 g pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia, Natka pietruszki, Sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy pieczarki, smażymy do momentu wyparowania wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przestygnięciu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Możemy również zrobić czerwone ciasto – aby pierogi uzyskały czerwony […]
Aby pierogi uzyskały zielony kolor dodajemy do ciasta masę szpinakową. Do masy potrzebujemy 3 garści świeżego szpinaku, szpinak płuczemy, zalewamy wrzątkiem, czekamy 30 sekund i odsączamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy 1/2 szklanki wrzątku i mielimy na gładką masę. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawom dodając mniej gorącej wody tj. 1/3 szklanki oraz masę szpinakową. Farsz: 1 opakowanie kaszy gryczanej, Garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków), 1 cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia, Natka pietruszki, Sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem, gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Studzimy i odsączamy, kroimy w drobne kawałki. Cebulę […]
Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, Olej rzepakowy, Duża cebula, Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Sposób przygotowania: Filety śledziowe należy namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej całą noc. Cebulę pokroić w cienkie piórka i osolić. Pozostawić na 20 min, aby zmiękła i nie była tak intensywna w smaku. Śledzie należy pokroić w kawałki wg własnego uznania, oprószyć pieprzem, włożyć do słoika, przekładając cebulą i przyprawami, zalać olejem. Najlepiej przygotować 3-4 dni przed Wigilią, przechowywać w lodówce. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Składniki: 1 kg filetów rybnych (np dorsz, morszczuk, mintaj), 2 średnie cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, Mały seler, mały por – biała część, 3 szklanki wody, 100 g koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki mąki do panierowania, Olej roślinny do smażenia, Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, oregano. Sposób przygotowania: Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Rybę wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Na patelni na której smażyła się ryba, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać […]
Składniki: 800 g kapusty kiszonej, 100 g suszonych grzybów, 1 duża cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec. Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć w gorącej przygotowanej wodzie, najlepiej moczyć przez całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Następnie odcedzić, zachowując wywar z grzybów. Grzyby pokroić. Kapustę opłukać, posiekać, włożyć do garnka wraz z przyprawami: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i gotować w wodzie z grzybów, do miękkości ok 60 minut. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju rzepakowym. Grzyby i cebulę dodać do ugotowanej kapusty, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Najlepiej kapustę ugotować kilka dni przed Wigilią.
Składniki: 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 duża cebula, 4 ogórki kiszone, 2 jabłka, Puszka zielonego groszku, 2 łyżki musztardy. Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Marchewkę i pietruszkę ugotować w oddzielnym garnku. Odcedzić, wystudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski. Cebulę, ogórki i jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do miski. Dodać groszek oraz 2 łyżki musztardy, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez roślinny. Majonez roślinny – składniki: 100 ml niesłodzonego mleka roślinnego, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka octu winnego, 200 ml oleju roślinnego – najlepiej rzepakowego. Sposób przygotowania: Zmiksować […]
Składniki na krem z buraków: 12 buraków średniej wielkości, 1 łyżka oleju rzepakowego, Szklanka soku jabłkowego, najlepiej mętnego, 2 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki śmietanki ryżowej, Grzanki – najlepiej z pieczywa żytniego. Krem – przygotowanie: Buraki szorujemy, smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia, wstawiamy na 1,5 – 2 h do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Pieczemy, aż będą miękkie. Studzimy, zostawiamy 4 buraki, pozostałe 8 obieramy, kroimy, następnie, zalewamy sokiem i wywarem oraz dodajemy 2 łyżki śmietanki ryżowej, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietanki ryżowej oraz grzankami, które można wyciąć foremką do świątecznych pierników, tak […]
Składniki na zupę: 300 g grzybów mrożonych – mieszanych, najlepsze będą borowiki i podgrzybki, 100 g grzybów suszonych, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 cebula, 1,5 litra wywaru warzywnego, 200 ml śmietanki ryżowej (zagęszczony produkt bezglutenowy), Natka pietruszki, Makaron – polecam łazanki lub orzo. Zupa – przygotowanie: Zaczynamy od namoczenia grzybów suszonych, zalewamy gorącą wodą na min 2 godziny (można dłużej). Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy, po zeszkleniu dodajemy rozmrożone grzyby, podsmażamy. Odcedzamy grzyby, zachowując wywar z grzybów. Następnie kroimy. Do ugotowanego wcześniej wywaru warzywnego dodajemy podsmażone grzyby z cebulką, pokrojone grzyby oraz wywar grzybowy. Gotujemy […]
Podawanie leków w szkole lub przedszkolu Nauczyciele i opiekunowie, w przypadku posiada przez nich zalecenia lekarskiego i zgody rodziców, nie ponoszą odpowiedzialności podając leki zgodnie z tym zaleceniem. Leczenie objawowe w AZS wymaga dużej staranności w dbaniu o skórę, m.in. poprzez regularne aplikowanie emolientów, mycie rąk substytutem mydła oraz nawilżanie. Powyższe zabiegi mają zminimalizować świąd, a także ryzyko zakażeń́ i zaostrzeń́ choroby. Kadra pedagogiczna powinna o tym wiedzieć i umieć pomóc dzieciom, szczególnie tym mniejszym w zabiegach pielęgnacyjnych. W sytuacjach spornych, warto sięgnąć́ do rozwiązań́ prawnych obowiązujących w Polsce i traktujących o zasadach opieki nad dzieckiem przewlekle chorym w placówce dydaktycznej. […]
Rodzice, którzy nie informują nauczyciela o chorobie dziecka, popełniają ogromny błąd Nauczyciel nie będzie mógł pomóc dziecku w sytuacji obniżonej wydolności. Oczekując natomiast od niego tego samego, co od zdrowych dzieci może wpłynąć na niego negatywnie. O powodzeniu dziecka szkole decyduje wiele czynników. Podstawą są wiedza, umiejętności i zdolności dziecka. Ważne są też, poza zdrowiem, motywacja dziecka do nauki, wiara we własne siły, odporność emocjonalna, kondycja fizyczna, kreatywność i podejmowanie inicjatyw oraz zaufanie do otoczenia i do siebie. Wszystkiemu temu powinno towarzyszy poczucie bezpieczeństwa. Dziecko, które się boi będzie doświadczało niepowodzeń w kontaktach z ludźmi oraz trudności w nauce. Dlatego […]
Jednym z istotniejszych zmartwień rodziców dziecka dotkniętego atopowym zapaleniem skóry, jest troska o to, czy dziecko sobie poradzi, czy nie zostanie w tyle za rówieśnikami, przez częstą absencję w przedszkolu i szkole. Polski system oświaty uznaje, że dzieci przewlekle chore (z alergią, AZS, astmą, cukrzycą czy padaczką) mają możliwość, pomimo częstych absencji, zrealizowania podstawy programowej kształcenia ogólnego. Obowiązują ich wymagania programowe przeznaczone dla większości dzieci w polskich szkołach. Tylko w wyjątkowych sytuacjach dzieci mogą realizować podstawowe programy w formie indywidualnego nauczania. Pamiętaj, że forma ta pozbawia dziecko kontaktów z rówieśnikami, dlatego tak ważne jest, aby w miarę możliwości trwała jak najkrócej, […]
Czas rozpoczęcia nauki w szkole lub w przedszkolu jest niezwykle fascynującym, ale też trudnym doświadczeniem, zarówno dla dziecka jak i rodziców. Rozpoczęcie przez dziecko nauki w przedszkolu lub szkole jest trudne i może być dla rodziców lub opiekunów dużym wyzwaniem. Stanowi też trudność dla nauczyciela, który będzie musiał poświęcać więcej uwagi dziecku choremu niż innym dzieciom, wesprzeć je w jego chorobie, czasem cierpieniu, pomóc nadążyć za dziećmi zdrowymi pomimo utrudnień. Dzieci atopowe przez cały czas muszą się uczyć w jaki sposób dbać o swoją, własną skórę w domu i poza nim. Warto, aby pracownicy przedszkola lub szkoły wiedzieli, w jakiej sytuacji znajduje się dziecko […]
Choroba dziecka ma wpływ na rodziców i na funkcjonowanie całej rodziny, obniżając jakość życia wszystkich jej członków. Wygląd dziecka, jego wzmożony niepokój, drażliwość, konieczność stałego dbania o stan skóry są źródłem stresu. Chora skóra może być przyczyną ograniczenia kontaktu fizycznego rodzica z dzieckiem. W natłoku codziennych zadań powiększonych o obowiązki pielęgnacyjne, wizyty u lekarza, organizację specjalnych zajęć manualnych dla dzieci pozwalających na zapomnienie o świądzie, czy utrzymywaniu specjalnej diety, niektórzy nie znajdują czasu na spokojne posiedzenie z dzieckiem, wspólny relaks, wyciszenie, zabawę, czy po prostu dłuższą chwilę przytulania. 60% dzieci z AZS ma problemy z zasypianiem. Sen jest często przerywany nocnymi atakami […]
Dzieci z atopowym zapaleniem skóry nie tylko zmagają się z fizycznymi skutkami choroby. Atopia stawia im też wyzwania natury psychologicznej. Skóra kształtuje obraz własnej osoby, poczucie własnej wartości i samoocenę. W skórze znajdują się wolne zakończenia nerwowe – skórą odbieramy cały otaczający nas świat. Poprzez skórę także komunikujemy się ze światem, za jej pomocą sygnalizujemy emocje. Jej uszkodzenie powoduje problemy z samoakceptacją. Długotrwałe zmaganie się z przewlekłą chorobą skóry utrudnia codzienne funkcjonowanie, wpływa na relacje z rówieśnikami i może odgrywać poważną rolę w rozwoju psychicznym dziecka. Chora skóra może być dla dziecka źródłem obniżonego poczucia własnej wartości i poczucia bezradności. […]
U chorych z AZS nieszczelna skóra pozwala łatwo wnikać czynnikom zewnętrznym, alergenom i mikroorganizmom, które wywołują stan zapalny oraz zakażenia bakteryjne i wirusowe. Bakteryjne zakażenia skóry Skóra atopowa często ulega zakażeniom gronkowcem złocistym. Bakteria ta w niewielkich ilościach występuje naturalnie na skórze. Gdy trafia na ranki i mikrouszkodzenia namnaża się powodując stany zapalne skóry. Przy infekcji gronkowcem wzmaga się rumień atopowy, skóra jest bardziej czerwona i szorstka, pojawiają się żółte strupki i sączące się pęcherzyki. Leczenie zakażenia bakteryjnego skóry atopowej jest zazwyczaj dłuższe niż normalnie i może wymagać: zmiany emolientu na preparat zawierający substancje antybakteryjne, smarowania maściami sterydowymi i/lub antybiotykowymi, antybitykoterapii doustnej. W […]
Mechanizmy wywołujące AZS i inne choroby atopowe mogą się różnic w zależności od pacjenta. Dorośli chorzy i opiekunowie dzieci z atopią powinni dokładnie obserwować jakie substancje, czy jakie warunki środowiskowe wywołują u nich zaostrzenia choroby. Atopia jest tak skomplikowaną chorobą, że zespół specjalistów zajmujących się osobą cierpiącą z powodu choroby atopowej powinien składać się z pediatry, alergologa, dermatologa, pulmonologa, immunologa, endokrynologa, psychologa lub psychiatry i dietetyka, a nawet kilku innych specjalistów. Bardzo ważne jest żeby osoba chora, czy rodzic lub opiekun chorego dziecka sami zdobyli jak największą wiedzę na temat choroby i mechanizmów reakcji alergicznych właściwych dla konkretnego chorego. Atopowe […]